Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Det internasjonale Journalistforbundet (IFJ) skal i slutten av mai samle sine medlemmer til kongress i Oman. Tirsdag meldte danske Journalisten at Dansk Journalistforbund (DJ) skal delta på kongressen i landets hovedstad Muskat.
Deltakelsen skjer på tross av at Oman er et totalitært sultanat der journalister rutinemessig blir arrestert for å kritisere sultanen.
– Jeg synes det er helt vanvittig. Det er opprørende at en internasjonal organisasjon som jobber for presse- og ytringsfrihet og mot sensur, velger å legge kongressen i et sultanat – et eneveldig sultanat – som ikke respekterer grunnleggende menneskerettigheter, deriblant pressefriheten, sier DJ-leder Tine Johansen, ifølge danske Journalisten.
– Hadde jobbet for alternativ
Som det danske forbundet skal også Norsk Journalistlag (NJ) like fullt delta på kongressen, og NJ-leder Dag Idar Tryggestad sier til Journalisten at de nordiske forbundene ikke ønsker å boikotte.
– Verken vi i Norge eller de nordiske forbundene sitter i organet som bestemmer hvor kongressen skal holdes. Dersom vi hadde kunnet påvirke, hadde vi jobbet for et annet alternativ. I stedet for en boikott mener vi det er bedre å dra til kongressen og forsøke å påvirke i annen retning. Både innad IFJ og i Oman, sier Tryggestad.
NJ-delegasjonen til Muskat vil bestå av Tryggestad selv, nestleder Hege Fagerheim, Eva Stabell og Espen Brynsrud.
Annonse
Vil markere seg
Oman ligger som nummer 133 av 180 rangerte land på pressefrihetsindeksen for 2021 utformet av Reportere uten grenser. Selvsensur er utbredt, ifølge organisasjonen, og journalister og borgerjournalister risikerer lange fengselsstraffer for fornærmelser mot statsoverhodet eller landets kultur.
Ifølge Tryggestad kommer NJ til å markere seg under kongressen med tanke på presse- og ytringsfrihet, og de legger til grunn at de har fått forsikringer om egen sikkerhet, og om sikkerheten til journalister i Oman.
Vurderingen er at NJ, sammen med nordiske kollegaer, ønsker å delta for å påvirke den internasjonale organisasjonen i riktig retning.
Tryggestad sier at NJ også vil lansere prosjekter under kongressen, som skal være til hjelp for omanske journalister.
– Har et ansvar
– Men er det likevel ikke litt fristende å boikotte når kongressen avholdes i et sultanat?
– Det er fristende å si at dette kan vi ikke være med på, og gi tilslutning til, når det er nasjoner som har standarder så langt fra hva vi har her hjemme. Samtidig vil det kanskje føre til at flere land og organisasjoner beveger seg i feil retning. I verdens mest pressefrie land har vi et ansvar for å påvirke dem til å se mot oss. Vi velger å dra, delta og å være tydelige på hvem vi støtter og ikke støtter.
Forrige kongress ble avholdt i Tunis og flere av de tidligere vertskapslandene har forhold som kan og bør kritiseres, mener Tryggestad.
– Men dersom de nordiske landene uteblir, tror jeg vondt blir til verre, sier han.
Kongressen avholdes 31. mai, som er snaue tre måneder etter at NJ, sammen med de andre nordiske forbundene, leverte en formell protest mot visepresident i IFJ, russiske Timur Shafir.
Kravet er at visepresidenten kastes etter at han støttet russisk sensur av mediene under oppstarten av krigen i Ukraina.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.