Dag Idar Tryggestad signerer forhandlingsprotokollen natt til fredag. Her sammen med Hege Fagerheim og Pål Hellesnes.

MBL og NJ kom til enighet i natt

Slik endte de sentrale lønnsforhandlingene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årets lønnsforhandlinger mellom Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) fortsatte etter at fristen gikk ut klokken 21 torsdag. Og klokken 02.15 natt til fredag kunne partene melde at de hadde kommet til enighet.

Det partene ble enige om er et generelt tillegg på 8100 kroner. I tillegg økes ulempetilleggene med 2 prosent.

– Vi møttes med stor avstand, men begge har vist vilje til å komme i mål, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i en pressemelding. Tryggestad har leder NJs forhandlingsutvalg.

– Vi har jobbet hardt for å finne gode løsninger og er glad for å ha kommet frem til en forhandlingsløsning, sier MBLs forhandlingsleder Pernille Børset i en pressemelding.

Se protokollen fra forhandlingene.

MBLs forhandlingsleder Pernille Børset signerer protokollen. I bakgrunnen MBL-styreleder Pål Nedregotten.

Lokale forhandlinger

Årets lønnsoppgjør er et mellomårsoppgjør. Det betyr at det kun ble forhandlet om penger. Oppgjøret fortsetter nå med lokale forhandlinger ute i mediehusene.

NJ-lederen mener resultatet er et godt utgangspunkt for de lokale oppgjørene. Ifølge ham er NJs opplevelse at lokale forhandlinger ikke fungerer godt nok i mange mediebedrifter.

Dette var også et tema på NJs landsmøte i april.

I front forhandlingslederne Pernille Børset (MBL) og Dag Idar Tryggestad (NJ).

– Derfor er partene nå enige om en mal for protokoll som kan brukes i de lokale oppgjørene. Vi opplever mange misforståelser og feil bruk at bakgrunnstall i mange lokale oppgjør, og at resultatene derfor blir dårligere. En slik protokoll kan bidra til å rette opp dette, mener Tryggestad.

Om dette står det i nattens protokoll:

«Partene nedsetter et partssammensatt utvalg som innen kort tid ferdigstiller en anbefalt mal for forhandlingsprotokoll som kan benyttes i de lokale forhandlingene. Malen sendes ut til de lokale partene.»

Krevende

Før forhandlingene startet, uttalte Tryggestad til Journalisten:

– Vi forbereder oss på det som blir krevende forhandlinger. En betydelig del av medlemsmassen vår hadde veldig svak lønnsutvikling i fjor. Vi viste i forrige uke at vi greide å komme i mål med en lokal løsning med NRK, selv med et vanskelig utgangspunkt, så vi håper det også er mulig for MBL-området.

Forhandlingsleder for MBL, Pernille Børset, var av samme oppfatning.

– Vi har satt av to dager til oppgjøret slik at vi har godt med tid til å jobbe frem en løsning vi kan enes om. Det kan bli krevende forhandlinger, vi står midt i en pandemi og må sikre et bærekraftig oppgjør, skrev hun til Journalisten.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

MBLs forhandlingsutvalg, her representert ved Siv Juvik Tveitnes og Pernille Børset.
NJs forhandlingsutvalg samlet.
Powered by Labrador CMS