Dag Solstad er svært kritisk til Klassekampens journalistikk på hans siste bok. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Dag Solstad er svært kritisk til Klassekampens journalistikk på hans siste bok. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Dag Solstad til Klassekampen:
– Kyss meg i ræva

Krever beklagelse etter oppslag og vil ta farvel med avisen for alltid.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag slår Klassekampen opp et leserinnlegg fra Dag Solstad. Her har forfatteren et kraftig oppgjør med avisens kulturdekning.

– I ettertid kan det synes forbausende at jeg ble forbauset, og opphisset over Klassekampens opptreden i denne saken. Det vitner om en naivitet fra min side som jeg burde ha vokst fra. Fra Klassekampens kulturredaksjon har en skjønnlitterær forfatter ingen grunn til å vente noen som helst forståelse, skriver Solstad.

Innlegget er akkompagnert, både på innside og forside, med en illustrasjon av at Solstad brenner en utgave av Klassekampen.

Les hele innlegget hos Klassekampen (krever abonnement).

Forlagssjef kritisk til Klassekampen

I innlegget refererer Solstad til «vi som nå tar farvel med avisa for alltid», og retter kraftig kritikk mot flere artikler fra forrige uke. Klassekampen omtalte at to korrekturlesere, på oppdrag for avisen, fant henholdsvis 442 og 558 «stavefeil og grammatiske unoter» i Dag Solstads siste roman, «Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen».

Klassekampen slo også opp saken «500 feil i Solstads nye bok» i papirutgaven 23. oktober.

Denne forsidehenvisningen har fått kritikk, og er også beklaget av Klassekampen i ettertid. Faksimile fra Klassekampen
Denne forsidehenvisningen har fått kritikk, og er også beklaget av Klassekampen i ettertid. Faksimile fra Klassekampen

Journalisten har tidligere omtalt at Ingeri Engelstad, som er sjef i Forlaget Oktober, har kommet med kraftig kritikk av Klassekampen. Hun viser til at de fleste feilene egentlig er merknader og forslag. «Setninger som er lysende litteratur, misforstås», mener Engelstad.

– Klassekampen opptrer uredelig i denne saken. Den skaper et feilaktig inntrykk av Solstads roman, og sverter forfatteren og forlaget. Det undergraver også tilliten til Klassekampen, skrev hun til Klassekampen i forrige uke.

Klassekampen innrømmet feil

Klassekampen beklaget også at de brukte «feil». I en rettelse skriver de at de er enige i det riktige er at korrekturleserne har merknader til tekstene, og at ikke alle slike merknader blir tatt til følge.

«Ordet "feil" blir derfor i beste fall misvisende, i verste fall reint ut sagt feil,» skriver Klassekampen i en beklagelse, både trykket i Journalisten og i Klassekampens papiravis lørdag.

«Vi beklager at det i våre saker kan ha sett ut som forfatteren Dag Solstad har 500 feil i sin siste bok. Oktobers forlagssjef Ingeri Engelstad nevner selv flere gode eksempler på merknader som med god grunn ikke burde bli tatt hensyn til. Vi beklager», skrev avisen videre.

Beklagelsen er signert «Red.» noe som Solstad reagerer kraftig på. Han stiller spørsmål ved hvor beklagelsen egentlig kommer fra, og skriver i torsdagens innlegg følgende:

– Er det, for en gangs skyld, etter alt dette, tillat meg å utbryte: Kyss meg i ræva!

Stiller krav til redaktøren

I innlegget krever Solstad en beklagelse fra ansvarlig redaktør Mari Skurdal.

– Mitt krav er at Klassekampens ansvarlig redaktør erklærer dobbeltsiden onsdag 23. oktober, siden 26 og 27, for døde og maktesløse. Bare slik kan disse sidene forsvinne for godt fra min bevissthet, og fra bevisstheten til Klassekampens lesere. Sjikanen er da tatt bort, og livet kan gå videre. Også for Klassekampens kulturredaksjon, skriver Solstad i innlegget.

Denne beklagelsen har Solstad, ifølge seg selv, ventet flere dager på. Han mener Klassekampens kulturredaksjon istedet har fortsatt «sin kampanje mot min roman».

I innlegget, som står på trykk i Klassekampen torsdag 31 oktober, står det at «ansvarlig redaktør Mari Skurdal svarer i morgendagens avis.»

– Du får ringe i morgen. Jeg kan ikke drive og svare i alle kanaler, skriver hun i en tekstmelding til Journalisten.

Powered by Labrador CMS