Diana Badi er nestleder i Dagbladets redaksjonsklubb. Foto: Birgit Dannenberg
Diana Badi er nestleder i Dagbladets redaksjonsklubb. Foto: Birgit Dannenberg

Mot nytt Dagblad-diktat

Nettjournalistene i Dagbladet kan miste betydelige inntekter i overtidskutt.

Publisert   Sist oppdatert

Lønnsforhandlingene for de rundt 50 NJ-medlemmene i DB Medialab nærmer seg slutten. For andre gang på bare noen måneder kommer ledelsen i avisen med lønnsdiktat.

Ikke handlingsrom

– Vi har fått et siste tilbud fra ledelsen, så nå er det ikke lenger forhandlingsrom. Derfor har vi hentet inn NJ for å se om dette er noe de kan gjøre noe med, sier nestleder Diana Badi i redaksjonsklubben.

I sommer takket redaksjonsklubben i papiravisen nei til lønnstilbud fra ledelsen, noe som førte til et lønnsdiktat som var dårligere enn tilbudet. Badi tror ikke det vil skje på nett.

– I utgangspunktet er vi ikke redd for det, fordi det siste tilbudet er forelagt som et diktat – ledelsen har gjort det klart at det ikke er rom for mer.

Rammer de unge

Ledelsen har gjort klart overfor forhandlingsutvalget at det ikke er mer å gi. Det er etablert en redaktørpott på 50.000 kroner som Badi håper vil kunne gi litt mer på lønningene til klubbmedlemmene, spesielt de yngste journalistene på nett.

– Ledelsen tar av overtiden og setter ned satsene. I tillegg skal overtidstillegget regnes ut av lønna til hver enkelt og ikke generelt. Det innebærer at de yngste journalistene, som ofte også er de som jobber mest ekstra, går ned inntil 80 kroner i timen når de jobber overtid.

I tillegg har ledelsen også foreslått å fjerne den samme ekstra friuka som medlemmene i papiravisen mistet. Uka er en kompensasjon til de ansatte mot at de ikke fører overtid når de jobber mindre enn en time utover ordinær arbeidstid.

Tror på rekruttering

Administrerende direktør i Dagbladet Tore Stangebye tror likevel ikke at oppgjøret vil påvirke rekrutteringen til bedriften.

– Vi er opptatt av å kunne være konkurransedyktige på betingelser, og så ser vi at vi i år er inne i en omstillingsfase som gjør at oppgjøret i Dagbladet er dårligere enn det bransjen har fått. Men vi mener vi fortsatt kan konkurrere om lønn og betingelser. Jeg håper vi skal klare å holde på dem vi har og at vi også skal klare å rekruttere nye medarbeidere.