Avisa Dagen ble felt i PFU for kommentarer som har forsvunnet

Enige i at kommentarfeltet ikke var godt nok moderert.

Publisert Sist oppdatert

Ord som «morder» og «drapskvinne» ble brukt i kommentarfeltet om en kvinne som hadde tatt abort. Selv om kommentarene som kom på Facebook ikke kan dokumenteres, endte Pressens Faglige Utvalg (PFU) med å gi kritikk til Dagen for ikke å ha moderert kommentarfeltet.

Innrømmer feil

Artikkelen som var klaget inn for PFU var en sitatsak i Dagen fra Os og Fusaposten. Saken omhandlet en kvinne som tidligere hadde tatt abort og meldte seg ut av statskirken etter uttalelser om abort fra sogneprest Einar Ekerhovd.

Klager er kvinnen som er omtalt i saken, og hun mener Dagen har brutt god presseskikk ved å publisere flere feil, og at de har tillatt en lang rekke ufine kommentarer under artikkelen på Facebook.

I klagen skriver kvinnen at hun blant annet ble betegnet som «morder» og «drapskvinne» i kommentarfeltet, noe Dagen ikke bestrider. Frontsjefen i Dagen har også innrømmet at det var ufine kommentarer som burde ha vært moderert, og at kommentarene lå ute umoderert i tre døgn.

Dagen har lagt seg relativt flat i saken og innrømmer for dårlig moderering av kommentarfeltet, og skriver at de har tatt lærdom av saken. Utvalget mente likevel at de ikke rettet feilene i artikkelen raskt nok, selv om det ikke var nok til fellelse

Uten dokumentasjon

Fordi det kun finnes én skjermdump av kommentarfeltet, som ikke alene var nok til fellelse, ble det i utvalget en diskusjon om hvorvidt PFU kan felle publikasjoner de ikke har sett.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, sa i en saksopplysning under diskusjonen at mediene ikke kan slippe fri ved å publisere ting de ikke kan gjenskape ved en senere anledning.

– Det vil også være en umulig situasjon. Mediene må ta vare på sine egne publiseringer. Det må man ha kontroll på, sa Floberghagen.

At mediene har ansvar for sitt eget innhold er viktig, mente flere i utvalget, hvis ikke vil PFU og klagere være helt forsvarsløse.

Utvalget konkluderte med at Dagen har opptrådd kritikkverdig etter Vær varsom-plakaten punkt 4.17

Powered by Labrador CMS