– Når journalistikken og bildene er gode ser vi at flere leser det, sier fotosjef i TV 2 , Daniel Sannum Lauten.
– Når journalistikken og bildene er gode ser vi at flere leser det, sier fotosjef i TV 2 , Daniel Sannum Lauten.

TV2.no satser på fotojournalistikken:
– Hele organisasjonen ser at det er viktig

Ansetter egen fotovaktsjef.

Publisert Sist oppdatert

Mediehusene blir likere. VG lager TV, og TV 2 lager avis. Men mens mange nedprioriterer sine fotoavdelinger, har TV 2 det siste året satset hardt på å heve kvaliteten på fotojournalistikken.

TV2.no har endret seg mye siden nettavisen så dagens lys for 20 år siden. Fra å kun satse på programinnhold og tabloide nyheter, har de blitt et rendyrket nyhetsnettsted som kjemper om posisjonen bak VG som Norges største nettavis.

Målet er å være gode på alt.

– Vi jobber ekstremt målretta i hele organisasjonen. Om vi har en gjennomarbeidet sak til 21-nyhetssendingen, skal det også være et godt digitalt bidrag på nettet. Da har vi sett at bildene er viktige, sier Daniel Sannum Lauten.

Han er fotosjef i TV 2, og er med på å lede en av Norges største fotoavdelinger

Fokus på stills

Lauten har selv bakgrunn som fotojournalist og kom til TV 2 fra VG i 2014. Den prisvinnende sportsfotografen har de siste årene jobbet for å heve den fotojournalistiske kompetansen i bedriften.

– For ti år siden fikk vi beskjed om at vi fotojournalister måtte se for oss en fremtid hvor vi jobbet mest med video, og at bildene vi leverte til nett kun var skjermdumper fra videoene. Det skjedde jo ikke i det hele tatt. Det har jo snudd helt, sier han til Journalisten.

– Det er et ekstremt stillsfokus hos oss nå, hele organisasjonen ser at det er viktig og det er jo gøy. TV-innholdet skal overleve, men vi ser jo at vi må levere gode digitale saker på nettet i tillegg, sier Lauten og forklarer:

– Vi konkurrerer på likere premisser enn før. Om du skal velge noe, så velger du kanskje noe som ser bra ut. Når journalistikken og bildene er gode, ser vi at flere leser det.

– Endringene er forankret i ledelsen, de ser jo at bilder og fotojournalistikk er viktig for dokumentasjon og innhold, men også for å fange oppmerksomheten til leserne, sier Daniel Sannum Lauten.
– Endringene er forankret i ledelsen, de ser jo at bilder og fotojournalistikk er viktig for dokumentasjon og innhold, men også for å fange oppmerksomheten til leserne, sier Daniel Sannum Lauten.

Det første TV 2 gjorde var å oppgradere utstyrsparken til å inneholde mer enn bare videokameraer, så gjennomførte de opplæring og workshops med fotografer fra andre mediehus.

Det å lage TV-reportasje, og det å bygge opp en reportasje basert på stillbilder, er to vidt forskjellige måter å jobbe på. Lauten legger ikke skjul på at det å få videojournalister til å tenke stillbilder når de er ute på jobb, har vært en overgang for mange.

– Det er en stor jobb å endre, men folk er positive og lærevillige.

Egen fotovaktsjef

Om sakene er store sender de nå ut to fotografer, en som filmer og en som tar stillbilder til nettsiden.

– Endringene er forankret i ledelsen, de ser jo at bilder og fotojournalistikk er viktig for dokumentasjon og innhold, men også for å fange oppmerksomheten til leserne, sier fotosjefen.

Fra å tidligere kun ha rekruttert videofotografer fra TV-skolen på Lillehammer og andre rene TV-utdanninger, har de nå inngått et samarbeid med fotojournalistutdanningen på Oslo Met.

Nå skal nettavisen også få sin egen fotovaktsjef.

– Det er ganske nytt at en tv-kanal skal ha et visuelt hode på en digital desk. Fotovaktsjefen skal jobbe med å ta imot bilder, utvikle den visuelle journalistikken og få fronten til å skinne, sier Lauten og legger til:

– Det er veldig spennende, nå skal bildene virkelig prioriteres på tv2.no

Powered by Labrador CMS