Vaktsjef Stian Lysberg Solum tok bilde av NTB-fotograf Håkon Mosvold Larsen mens han foreviget kongen og den nye regjeringen i deres første statsråd på slottet.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NTBs høytidelige oppdrag: Kun ti eksponeringer før døra lukkes
Hvordan er det egentlig å stå på en stige på slottet med hele regjeringen, kongen og kronprinsen stirrende på deg?
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Tradisjonen med å forevige regjeringen i statsråd har i mange år falt på NTBs fotografer, og da regjeringen Solberg troppet opp til sitt aller siste statsråd med kong Harald og kronprins Haakon torsdag i forrige uke, stod Håkon Mosvold Larsen klar med kamera.
Annonse
Situasjonen er nøye regissert:
Når statsrådene ankommer slottet, hilser de på kongen og kronprinsen før de setter seg ned ved den plassen de har fått utdelt.
Når signalet går om at alle er klare, åpnes det en dør. I den døra står fotografen, selvsagt i dress. Han plasserer kamerastativet foran seg, klatrer opp på en stige, ser til at alle navnelapper er gjemt unna, at alle statsrådhender ligger i fanget og at statsrådene helt bakerst i bildet lener seg over bordet.
Etter ti eksponeringer klatrer han ned fra stigen og dørene lukkes bak ham.
To timer senere gjentas fotograferingen, denne gangen er det den nye regjeringen som sitter rundt bordet. En litt mer fargerik versjon av den forrige, men i samme posisjon, med hendene i fanget, smiler de også til fotografen.
– Det skal gjøres veldig veldig kjapt, jeg har ikke tid til å justere noe i ettertid. De nederst på bordet må lene seg fremover og så må alle se i kamera da, det skjønner de gjerne av seg selv, sier Larsen til Journalisten.
Tiden han står på stigen er så kort at han egentlig ikke har tid til å tenke på så mye annet ett at det blir rett teknisk og at han følger planen han har lagt.
– Det går himla fort. Jeg fokuserer på det tekniske, at det er skarpt der det skal være skarpt og at fokuset ikke sklir ut akkurat når jeg tar bildet.
Nervepirrende
Vanligvis når Larsen fotograferer statsråder og kongelige holder de på med andre ting. I denne situasjonen er alles oppmerksomhet vendt mot fotografen.
– Alle ser på meg, det er jo en smule nervepirrende, det er det jo, sier han.
Det er mange som jobber i kulissene for å få til fotograferingen denne dagen. Alt er nøye planlagt, ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Lampene har han satt opp på forhånd, alle har sine faste plasser.
– Jeg er nødt til å stole på at teknikken fungerer, jeg har ikke tid til å dobbeltsjekke det, sier han og forklarer:
– Det er jo et oppdrag utenom det vanlige. Alt som kan planlegges må planlegges. Om du gjør det og holder deg til planene blir det ikke så skummelt, men om jeg hadde kommet inn dit helt uforberedt og måtte slenge opp kamera, gjøre ting på «hyrten og styrten», hadde det vært noe annet, sier Larsen og trekker fram en toppalpinists metode:
– Aksel Lund Svindal baserer seg aldri på flaks, for da må han også basere seg på uflaks, det er litt det samme her.