Danmarks kulturminister Mette Bock, her i debatt om medieforliket under Copenhagen TV Festival i 2018. Foto: Sofie Paisley © News Øresund (CC BY 3.0)
Danmarks kulturminister Mette Bock, her i debatt om medieforliket under Copenhagen TV Festival i 2018. Foto: Sofie Paisley © News Øresund (CC BY 3.0)

Kulturminister mener omstridte mediekutt var helt nødvendig

Mette Brock ser tilbake før Folketingsvalget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag er det valg i Danmark, og danskene velger nytt Folketing, som tilsvarer det norske Stortinget, og Danmarks kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance) ser tilbake på de siste årene i et stort intervju i danske Journalisten.

Som kulturminister har Bock gjennomført store endringer i Danmarks mediebilde – de største endringene i moderne tid, ifølge medieforsker Søren Schultz Jørgensen.

– Jeg tror at når medieavtalen løper ut om fem år, vil man se tilbake og se at det faktisk har medført en positiv utvikling, sier kulturminister Bock til det danske fagbladet.

Måtte kutte mye

I fjor ble det tatt en politisk beslutning om at Danmarks Radio (DR) skulle spare 20 prosent i løpet av de fem neste årene.

Det var gjennom den danske regjeringas medieutspill, som også gav nullmoms til digitale medier og en seksdobling av den statlige «public service-støtten», som går til produksjon av TV- og radioprogrammer utenom DR og TV 2.

I september i fjor fikk de ansatte i statskanalen beskjed om at opp mot 400 ansatte ville miste jobben.

Samtidig har politikerne lagt føringer for driften og innholdet til allmennkringkasteren, og i Norge har blant annet Norsk Journalistlag og NRK-ledelsen vært bekymret for «danske tilstander» også her i landet.

Var DR-direktør

For ti år siden var kulturminister Bock programdirektør i DR, og som kulturminister har hun gjort de største innsparinger i DR noensinne.

Det er «...et synlig eksempel på at Mette Bock har ønsket å ruske opp i den danske mediebransje», skriver danske Journalisten.

– Mitt ønske har først og fremst vært å modernisere de grunnleggende rammene rundt mediene i Danmark, sier Bock, som er fornøyd med de valgene hun tok.

– Folket er meget sinte over innsparingene vi besluttet å gjennomføre, sier hun.

Overfor danske Journalisten bemerker hun at kritikken av innsparingene i DR tok stor plass i den offentlige debatt, men at noen tok godt imot beslutningen om å redusere DR – for eksempel de private mediene.

– Men man hører ikke så mye fra dem som synes at dette burde være gjennomført for flere år siden, sier hun.

LES HELE INTERVJUET MED METTE BOCK I DANSKE JOURNALISTEN.

Foto: News Øresund - Sofie Paisley © News Øresund - Sofie Paisley (CC BY 3.0)

Powered by Labrador CMS