Danske medier omtaler at mediestudenter ikke får ha praksis i et konkret program på DRs radio P1.
Danske medier omtaler at mediestudenter ikke får ha praksis i et konkret program på DRs radio P1.

Programleder i dansk P1 anklaget for trakassering – studenter nektes praksisplass i redaksjonen

Forteller om langvarig grenseskridende oppførsel.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere praktikanter i Danmarks Radio (DR) forteller om langvarig grenseoverskridende oppførsel fra den profilerte programlederen Esben Kjær.

En praktikant har fått psykologhjelp betalt av DR, kommer det fram i dekning hos danske Radio 24syv, sitert av flere andre danske medier.

Radiokanalen har snakket med tolv personer som har hatt radioprogrammets redaksjon som sin praksisplass mellom 2016 og 2022.

De forteller om et arbeidsmiljø der utskjelling, raseriutbrudd og nedlatende kommentarer var en del av arbeidshverdagen. Det skal ikke være snakk om krenkelser av seksuell karakter.

Tidligere praktikant Karoline Balstrøm forteller til kanalen at hun har blitt ropt til og kalt dum flere ganger, med andre kolleger i nærheten.

– Jeg innså raskt at dette var noe jeg kunne forvente meg. At det ikke var enkeltstående episoder som kom en gang i blant, men noe jeg kunne regne med omtrent hver eneste gang jeg hadde levert noe, sier hun ifølge dansk TV 2.

I februar bestemte Københavns universitet seg for å slutte å sende film- og medievitenskapstudenter til praksis i redaksjonen før de fikk garanti om at krenkelsene ikke skulle gjenta seg.

Programlederen har ikke selv uttalt seg om anklagene til radiokanalen, men i et Facebook-innlegg kalt egen oppførsel for «kollegial svikt».

– Jeg unnskylder overfor de som er berørt. Dere hadde fortjent bedre, skriver Kjær, og legger til at han sammen med sin sjef har gjort en rekke tiltak for å unngå gjentakelse.

Til danske Journalisten sier DRs redaksjonsjef for kultur, musikk og debatt, Gustav Lützhøft, at rikskringkasteren og universitetet vanligvis har et godt samarbeid om praksisplasser.

– Her hadde vi dessverre en redaksjon der det har gått galt. Det er jeg veldig lei for, og det skal jeg være den første til å beklage. Det skal være trygt og lærerikt å være praktikant i DR, og man skal komme herfra med gode erfaringer. Det må vi bestrebe oss på å bli, også i denne redaksjonen, sier han.

Powered by Labrador CMS