David Mikkelson var med på å grunnlegge Snopes på 90-tallet. Nå er han suspendert fra eget nettsted.
David Mikkelson var med på å grunnlegge Snopes på 90-tallet. Nå er han suspendert fra eget nettsted.

Faktasjekk-pionér innrømmer utstrakt plagiat

David Mikkelson suspendert fra Snopes.com.

Publisert Sist oppdatert

David Mikkelson, en av grunnleggerne og hovedeierne bak faktasjekknettstedet Snopes, har innrømmet plagiat fra andre medier i en lang rekke artikler han har skrevet for nettstedet.

Mikkelson har også begått plagiat under pseudonymet «Jeff Zarronandia».

Dette kommer fram etter gravearbeid fra Buzzfeed News.

Mellom 2015 og 2019 skrev Mikkelson flere titalls artikler med innhold plagiert fra store medier som The Guardian eller Los Angeles Times; en intern undersøkelse har funnet 54 tilfeller.

Suspendert

Mikkelson har blitt suspendert fra redaksjonelt arbeid mens selskapet utfører en grundig granskning, melder de til Buzzfeed News.

«Plagiat undergraver definitivt oppdraget og verdiene våre. Det har ingen plass på noe sted i denne organisasjonen», uttaler Snopes-redaktør Doreen Marchionni.

Plagiat-tilfellene Buzzfeed News først fant inkluderte flere tilfeller av ren avskrift av hele avsnitt fra artikler i New York Times, CNN, NBC News og BBC.

Beklager

Mikkelson har selv erkjent plagiattilfellene, og uttalt at han «utførte flere alvorlige rettighetsbrudd»:

«Det finnes ingen unnskyldning for min alvorlige svikt i dømmekraft. Jeg beklager», har Mikkelson skrevet til Buzzfeed News.

Snopes ble grunnlagt av Mikkelson og hans daværende ektefelle Barbara Hamel i 1995, og var tidlig ute med sjangeren faktasjekk.

De har utvidet fra å sjekke sannhetsgehalten i vandrehistorier til å faktasjekke påstander fra politikere og medier og produsere egne nyhetsartikler, og samarbeidet med Facebook om faktasjekk fra 2016 til 2019.

Powered by Labrador CMS