Ngwe Soe Lin. Foto: Democratic Voice of Burma
Fengslinger sprer frykt
– Over ti av våre journalister sitter i burmesiske fengsler, sier sjefredaktør i Democratic Voice of Burma.
Ngwe Soe Lin har jobbet for radiokanalen Democratic Voice of Burma (DVB), som har base i Oslo. For det ble han på onsdag dømt til ti år bak murene. Sjefredaktøren i DVB, Aye Chan Naing, er rystet over militærdomstolen i Rangoons dom.
– Straffen er totalt uten proporsjon til det han har gjort, og han burde ikke vært arrestert i utgangspunktet. I tillegg har det tatt over et halvt år fra han ble arrestert til han nå fikk dommen. Jeg kan ikke helt tro at det er sant.
– Et lukket regime
Soe Lin mottok i 2009 prisen Rory Peck for en dokumentarfilm om foreldreløse barn etter syklonen Nargis. Denne ble vist i flere land, blant annet i Storbritannia. 26. juni i fjor ble han pågrepet, og er nå dømt for å bringe informasjon ut av landet, samt for å krysse grensen mellom Burma og Thailand. Dette fikk han henholdsvis ti og tre års fengselsstraff for.
Thomas Spence, nestleder i Norsk Journalistlag (NJ), mener hendelsen er skremmende.
– Burma er et av de mest lukkede og harde militærregimene i verden, som gjennom flere år har krenket grunnleggende menneskerettigheter og normer for demokratiske samfunn. Mediebransjens problemer her er ingenting i forhold til Burmas, hvor de utøver journalistikk med livet som innsats, sier Spence.
Internasjonal kampanje
Chan Naing forteller at Soe Lins advokat nå jobber med ankesaken, og at DVB har tatt kontakt med norske og utenlandske myndigheter for å få hjelp. De har dessuten igangsatt en kampanje for løslatelse av fengslede journalister i samarbeid med internasjonale journalist- og menneskerettighetsorganisasjoner.
NJ vil ifølge Spence snarest ta kontakt med Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) for å få vite hvordan de best kan gjøre en innsats for å få løslatt Soe Lin.
Han mener NJ er spesielt forpliktet til å vise initiativ i saken, ettersom Norge har tette bånd til Burma både gjennom DVBs tilstedeværelse i Oslo og det norske engasjementet for løslatelse av Aung San Suu Kyi.
Flere fengslinger før valget
Soe Lins dom er den siste i en rekke arrestasjoner av burmesiske journalister og bloggere. Det er under en måned siden sist en av DVBs medarbeidere ble fengslet, 30. desember ble journalisten Hla Hla Win dømt til 27 år i fengsel.
– Vi har over ti journalister i de burmesiske fengslene, men av sikkerhetshensyn er bare tre navn er offentliggjort. Vi prøver så godt vi kan å hjelpe de arresterte, men vi må også være forsiktige. Er vi for nærgående, kan det føre til negative reaksjoner fra de burmesiske styresmaktene, sier Chan Naing.
Det skal i løpet av 2010 avholdes valg i Burma, og Chan Naing tror det er en viktig årsak til at militærjuntaen nå slår hardt ned på journalister.
– Økningen i arrestasjoner har utvilsomt sammenheng med det forestående valget. Fengslingene bidrar til å spre frykt og svekker informasjonsfriheten i Burma ytterligere, mener Chan Naing.
Ingen kriminell
DVB håper publisitet og press fra den internasjonale medier vil gjøre at de fengslede journalistene får bedre behandling. Radiostasjonen har fortsatt 80 medarbeidere i Burma.
– Vi er en uavhengig organisasjon som arbeider etter journalistiske standarder, og vi inviterer alltid myndighetene i Burma til å uttale seg i saker. Det å jobbe i DVB er ingen kriminell handling, sier Chan Naing.
Spence mener at Burmas myndigheter har vært døve for internasjonalt press, men at det likevel er viktig å kritisere dem for handlinger av denne typen.
– De kan ikke bare fengsle en journalist som ikke har gjort noe annet enn å utføre arbeidet sitt.