TV 2s journalister tar sjanser i Burma
Det er risikabelt å rapportere syklonens herjinger, viser beretningen til CNN-journalist som så vidt unnslapp juntaens lange armer.
Naturkatastrofen i Burma har vist seg å være både farlig og vanskelig å dekke, skriver CNN.
Telefonsamtaler overvåkes og de få utenlandske journalistene i landet må arbeide i det skjulte. Det er vanskelig og risikabelt å formidle nyheter om syklonen som la store områder i grus.
Først anonymt
VG skriver i dag at TV 2s medarbeidere Bent Skjærstad og Svenn Arve Lande (fotograf) trolig er i Burma på turistvisum. De rapporterte først fra naturkatastrofen uten å navngis, men har de siste dagene sendt hjem innslag med full signatur.
– Regjeringen er svært paranoid og fremmedfiendtlig, og frykter at syklonen skal undergrave regimets troverdighet, sier Aung Zaw, redaktør for Irrawaddy (engelsk utgave). Både magasinet og nettsiden lages av burmesiske journalister fra utlendighet i Thailand.
Redaktøren mener regimet aktivt forsøker å hindre at omfanget av naturkatastrofen blir kjent.
Rapportplikt
CNNs Dan Rivers forteller at han innså farene ved å rapportere fra Burma da lokale kontakter gjorde oppmerksom på at regimet hadde pålagt alle hoteller å rapportere utenlandske gjester. Myndighetene hadde sett en av Rivers’ reportasjer og var på jakt etter ham.
– Først var jeg skeptisk, sier Rivers om hvordan han oppfattet advarselen. – Men i løpet av de neste dagene sto det klart at midt under Burmas verste humanitære krise, brukte regjeringen betydelig tid og krefter på å hindre at jeg fortalte om ødeleggelsenes omfang.
Ulik praksis
VG har selv forkastet tanken om å sende journalister til Burma uten pressevisum. NRKs Philip Lothe venter på slikt visum i Bangkok, men nyhetsdirektør Gro Holm vurderer det ellers som greit å reise inn.
Aftenposten har fått avslag på søknad om journalistvisum. Generalsekretær Jahn-Arne Olsen i Norsk Journalistlag sier til VG at oppdragsgiver har det hele og fulle ansvar for at medarbeiderne er tilstrekkelig sikret og forsikret.