– Dette er et enormt steg fram på vår vei mot å få på plass en avtale mellom de deltakende landene innen sommeren, sier Tysklands finansminister Olaf Scholz.
– Dette er et enormt steg fram på vår vei mot å få på plass en avtale mellom de deltakende landene innen sommeren, sier Tysklands finansminister Olaf Scholz.

Tysk-fransk glede over at USA har snudd i spørsmålet om digitalskatt

Håper å få på plass avtale før sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

EU håper på å inngå en avtale med USA om digitalskatt for de store nettgigantene innen sommeren.

Optimismen skyldes at USA under president Joe Biden har droppet kravet om at en verdensomspennende digitalskatt må være frivillig.

USAs endrede standpunkt åpner muligheten for at landene kan bli enige om en avtale om hvordan store digitale aktører skal skattlegges.

– Dette er et enormt steg fram på vår vei mot å få på plass en avtale mellom de deltakende landene innen sommeren, sier Tysklands finansminister Olaf Scholz etter å deltatt på et digitalt G20-møte sammen med de andre landenes finansministre.

Den franske regjeringen er også fornøyd og håper i likhet med Tyskland på et gjennombrudd før sommeren.

– Trygg havn

Under Trump-administrasjon insisterte USA på en såkalt «trygg havn»-klausul, som i realiteten ville gjøre det frivillig for de store teknologiselskapene å betale digitalskatt.

Dermed ble forhandlingene stående i stampe.

Under fredagens G20-møte sa imidlertid USAs finansminister Janet Yellen at USA vil engasjere seg sterkt i samtalene og ikke lenger fremme krav om en såkalt «trygg havn».

Bruker smutthull

En global digitalskatt vil være rettet mot amerikanske nettgiganter som Amazon, Facebook og Google, selskaper som lenge har utnyttet smutthull i skattelovgivingen for å betale så lite skatt som mulig.

Forhandlingene er holdt i regi av Organisasjonen for samarbeid og utvikling (OECD).

Italia har nå formannskapet i G20, og ifølge landets finansminister Daniele Franco vil en avtale forhåpentligvis kunne inngås under et nytt finansministermøte i G20 i Venezia 9.–10. juli.

Powered by Labrador CMS