Ingen fellelse i PFU da klage fra milliardær Espen Aubert mot Dagens Næringsliv ble behandlet.

Pressens Faglige Utvalg

DN klaget til PFU av milliardær – gikk fri

Uenige om betegnelsen «gråmarkedslån».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter flere undersøkende artikler, blant annet «Milliardæren og de ulovlige lånene», ble Dagens Næringsliv klaget til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av forretningsmann Espen Aubert.

Da utvalget behandlet klagen onsdag 1. mars, ble konklusjonen at avisa ikke hadde begått presseetiske brudd.

Artiklene handlet blant annet om lånevirksomhet Aubert drev med, av DN omtalt som «gråmarkedslån». Papiroppslaget om saken hadde tittelen «En skatteunndrager, en bedrageritiltalt meglertopp og en avskiltet advokat. Espen Aubert hjelper folk bankene skyr: Gråmarkedsmilliardæren».

Reagerte på tittelbruk

Betegnelsen og fremstillingen om gråmarked mener Aubert er feilaktig, og skriver i klagen at grunnlaget for dette «ble grundig forklart til DNs journalister», ifølge PFU-sekretariatets oppsummering.

«Forsiden, tittelen og ingressen inneholder klare påstander om at jeg personlig har gitt ulovlige lån til en skatteunndrager, en avskiltet advokat og en bedrageritiltalt meglertopp», står det i klagen.

Slik klageren så det, blandet DN sammen privatperson og selskaper, ga inntrykk av at han finansierer kriminell virksomhet, og utelot og omskrev fakta for å vinkle saken negativt. Han reagerte også på at DN benyttet et kornete bilde av ham som var tatt uten hans samtykke, og mente det var brukt for å skape inntrykk av en lukket virksomhet som forsøker å skjule noe, oppsummerer sekretariatet.

Klagen gjaldt fire punkter i Vær varsom-plakaten; 3.2 om kildekritikk og opplysningskontroll, 4.1 om saklighet og omtanke, 4.4 om tittelbruk og 4.12 om bildebruk.

Ingen fellelse

DN avviste brudd på god presseskikk i sitt tilsvar til klagen.

Flere PFU-medlemmer uttrykte under behandlingen forståelse for at personfokuset i dekningen opplevdes rammende og massiv for klageren, men ingen argumenterte for fellelse mot avisa.

– Det er veldig bra at DN selv skriver i saken hva de legger i ordet gråmarkedslån, og så ser jeg at ordbruken er innenfor språkrådets definisjon, sa PFU-medlem Stein Bjøntegård.

Powered by Labrador CMS