Stridens kjerne: Dagens Næringslivs reportasje fra Voss er blitt klaget inn til Pressens Faglige Utvalg.
Stridens kjerne: Dagens Næringslivs reportasje fra Voss er blitt klaget inn til Pressens Faglige Utvalg.

Krevde at DN måtte lage gladsak etter kritisk reportasje

Avisen beklager at klager ikke kom til orde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Voss Skiskyttarlag mener Dagens Næringsliv har brutt samtidig imøtegåelse, opplysningskontroll og tilsvarsrett i en større reportasje fra Voss. Nå på Pressens Faglige Utvalg (PFU) ta stilling til saken.

DN publiserte fredag 16. februar i år en magasinartikkel om en strid rundt idrettsmiljøet på Voss. Saken var på trykk i papiravisen dagen etter. Tittelen var «Mens like’n er varm». I ingressen stod det: «Beskyldninger om ‘mafiametoder’. Boikott av butikker. Et idrettsmiljø i oppløsning. En solgt militærleir og en Facebook-like har snudd Voss på hodet.»

Brødteksten ble innledet slik: «– Bygda vår er på en måte altfor liten for denne store saken, sier Lars Selheim. Han er bonde og driver sitt eget slakteri oppe i en av bygdas mange fjellsider. De siste ukene er han også blitt en slags hovedperson i en strid mellom deler av idrettsmiljøet på Voss og to lokale entreprenører – som i 2013 kjøpte en gammel militærleir kalt Bømoen, inkludert en populær turløype og bygdas egen flystripe. – Det gikk jo så bra med Voss, fortsetter Selheim.»

Artikkelen tok videre for seg hvordan ekstremsportmiljøet på Voss, som er avhengige av å bruke fly for å hoppe i fallskjerm, er i konflikt med utbyggere av boliger nær flystripa.

Voss Skiskyttarlag, som er klager i saken, mener at DN har brutt følgende punkter i Vær varsom-plakaten:

  • Punkt 3.2, om opplysningskontroll
  • Punkt 4.14, om samtidig imøtegåelse
  • Punkt 4.15, om tilsvarsrett

Klager opplyser at det blir hevdet opplysninger i artikkelen som ikke stemmer. Klager skriver også at skiskytterlaget ikke ble kontaktet av DN før publisering:

«Vi har et helt annet inntrykk av hva som er virkeligheten i saken. Dagens Næringsliv, som en seriøs avis, SKAL kontakte oss for å gi oss mulighet til å uttale oss før de skriver en slik artikkel», skriver Voss Skiskyttarlag.

At avisen ikke tok kontakt, betød også at avisen ikke kontrollerte opplysningene i artikkelen godt nok, mener skiskytterlaget.

Dagens Næringsliv opplyser at redaksjonen har beklaget overfor klager at de ikke fikk komme til orde i artikkelen.

DN opplyser videre at avisen har tilbudt å legge inn i sitater i nettartikkelen, lage en helt ny artikkel der klagers syn kommer frem eller at klager selv skriver et leserinnlegg.

Klager har avvist dette og heller krevd at Dagens Næringsliv lager en gladsak om et tema som angår skiskytterlaget i forkant av NM i skiskyting – en gladsak som laget skulle få til gjennomlesning og mulighet til å trekke seg fra, skriver PFU-sekretariatet i sin saksoppsummering.

Dette har DN avvist.

Tirsdag blir saken behandlet i Pressens Faglige Utvalg.

Powered by Labrador CMS