iFinnmark ble felt på to punkter i lukket sak. Bildet er fra et tidligere møte.

Dobbeltfellelse mot iFinnmark i PFU

Felt i lukket behandling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettavisa iFinnmark ble felt for brudd på to punkter i Vær varsom-plakaten under PFU-møtet onsdag 1. mars.

Saken gikk for lukkede dører.

iFinnmark ble felt for brudd på punkt 4.8 om hensyn i omtale av barn og 4.14 om samtidig imøtegåelse, viser oppføringen i PFU-basen.

Avisa hadde publisert en nyhetsartikkel om en mindreårig elev ved en navngitt skole som ble politianmeldt for vold og trusler mot en lærer.

Elevens foresatte klaget avisa til PFU, og mente artikkelen gjorde eleven identifiserbar for medelever. De reagerte også på at avisa refererte fra en anmeldelse med bare den ene partens syn, uten å kontakte barnets foresatte.

Politisaken ble henlagt på grunn av elevens lave alder.

iFinnmark svarte i sitt tilsvar til klagen at de selv mente artikkelen hadde få identifiserende opplysninger. De vedgikk at redaksjonen skulle ha gjort en større innsats for å finne ut hvem som var anmeldt, for å innhente samtidig imøtegåelse. Da klager tok kontakt med redaksjonen, avpubliserte de artikkelen av hensyn til barnet.

I sin uttalelse slår PFU fast at barnet ikke ble navngitt, men likevel indirekte identifisert i sitt eget skole- og nærmiljø gjennom detaljnivået i avisens beskrivelse:

«Da hjalp det lite om barnet ikke ble identifisert for en videre krets. De sterke anklagene om vold og trusler var åpenbart belastende for barnet, og PFU konkluderer med at avisen skulle tatt større hensyn til hvordan det publiserte kunne ramme en mindreårig.»

Utvalget reagerer på at elevens foresatte ikke ble kontaktet før publisering, og mener artikkelen utvilsomt inneholdt sterke beskyldninger som utløste imøtegåelsesretten.

«PFU registrerer at avisen avpubliserte artikkelen, men konkluderer med at dette ikke veier opp for det opprinnelige bruddet, også fordi artikkelen ble delt i sosiale medier. På generelt grunnlag vil utvalget oppfordre mediene til å tenke nøye gjennom hvilke temaer som egner seg for åpne kommentarfelt og deling i sosiale medier,», skriver utvalget, og feller avisa på punkt 4.8 og 4.14.



Powered by Labrador CMS