– Driver ikke med journalistikk

SBS Discovery-sjef om arbeidsoppgavene på avdeling der det jobber NJ-medlemmer.

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag gikk kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 ut med kraftig kritikk av ledelsen i Norsk Journalistlag. Han mener NJ-leder Thomas Spence og andre topptillitsvalgte gjør seg skyldig i dobbeltmoral i spørsmålet om informasjons- og kommunikasjonsmedarbeidere kan være medlemmer av organisasjonen. Nå reagerer også ledelsen i SBS Discovery (tidligere TVNorge) på NJs holdning til infofolk.

De øverste tillitsvalgte i NJ ønsker ingen ny debatt om å slippe infofolk inn som medlemmer. Landsmøtet i 1997 vedtok en endring i NJs vedtekter, der det slås fast i paragraf 4 at “Pressetalsmenn/kvinner, informasjonsmedarbeidere, presse- og informasjonsrådgivere kan ikke være medlem.”

NJ-medlemmer

[quote:1-right]

Men ifølge Journalistens kilder befinner det seg en rekke NJ-medlemmer blant medarbeidere som utfører rent informasjonsarbeid i både TV 2, SBS Discovery og NRK.

– Jeg har landets desidert dyktigste medarbeidere, men jeg blir veldig overrasket hvis NJ kommer fram til at de driver med journalistikk. Da gjør i så fall ansatte i samtlige av landets kommunikasjonsbyråer det, sier Hanne McBride.

Hun er mediesjef i tv-kanalen SBS Discovery og tidligere journalist. McBride leder medieavdelingen, der flere av medarbeiderne er medlemmer av NJ. Hun betegner avdelingen som SBS Discoverys interne PR-byrå. Avdelingens jobb er å profilere SBSs kanaler, programmene og programlederne gjennom aktiviteter i tradisjonelle medier, sosiale medier og egne medier.

Content marketing

– Flere av dem som jobber hos oss har journalistbakgrunn, hvilket jeg anser som en styrke. Vi lager og desker saker til nettsidene våre og bruker mye tid i sosiale medier. I beste fall kan jeg strekke meg til å si at noe av jobben vår havner inn under content marketing-kategorien, men det trodde jeg den redaksjonelle delen av bransjen var skjønt enig om at i hvert fall ikke er journalistikk, sier McBride.

[quote:2-left]

Hun poengterer at det er en forutsetning for medarbeiderne hennes å kjenne til Vær Varsom-plakaten, men at de ikke har noen plikt å jobbe etter den.

Stusser over NJ

– I likhet med Indrøy, har jeg stusset over at NJ har ønsket mine kolleger som medlemmer. Da jeg begynte i Dagbladet på midten av 90-tallet, fikk jeg blankt nei på min søknad om medlemskap fordi jeg var redaksjonsassistent. Jeg tok redaksjonelle beslutninger hele dagen, og skrev saker hver dag. Min første førstesidesak lagde jeg mens jeg ennå var redass. NJ mente likevel at jeg ikke oppfylte kriteriene.

McBride tror det er overflødig, men ønsker likevel å understreke at hun stiller seg bak medarbeidere som ønsker å organisere seg. Det være seg i NJ eller i andre organisasjoner.

[quote:3-right]

– Merkelige svar

– At jeg nå engasjerer meg nok til å uttale meg, handler om merkelige og vinglete svar fra Spence om hva journalistikk er. Jeg syns det er spesielt hvis NJ-lederen mener jobben vår er journalistikk. Det tror jeg de øvrige av hans medlemmer er enig i, sier hun.

Spence uttalte blant annet følgende fredag:

– Jeg har hørt at det tidligere, før min tid i NJ-ledelsen, er blitt vurdert medlemskap for enkelte informasjonsmedarbeidere, og at konklusjonen har vært at deres arbeid er forenlig med medlemskap i NJ.

Til Kampanje sa Spence samme dag:

De jobber journalistisk for virksomheten sin etter Vær varsom-plakaten og de samme forpliktelsene som andre journalister. Det er ikke så viktig hvilken tittel man har, men hva man gjør. Hvis man jobber fritt som journalist, har du kunnet være medlem.

NJ-leder Thomas Spence. Foto: Birgit Dannenberg

NJ-lederen nøyer seg med å si følgende om kritikken fra McBride via en epost:

– Det er NJs medlemmer som bestemmer NJs medlemskapskriterier. Hva medieledere – som representerer bedriften og har andre interesser enn NJ måtte mene, er ikke avgjørende.

Spence har foreløpig ikke besvart spørsmål om NJ-ledelsen akter å foreta seg noe som følge av det som er kommet fram om informasjons- og kommunikasjonsmedarbeidere i organisasjonens medlemsrekker.

Powered by Labrador CMS