F.v. Sindre Halkjelsvik og Johan Behrentz, hhv. nestleder og leder i klubben i Sunnmørsposten. Foto: Martin Huseby Jensen
F.v. Sindre Halkjelsvik og Johan Behrentz, hhv. nestleder og leder i klubben i Sunnmørsposten. Foto: Martin Huseby Jensen

Tar spekulasjonene med stor ro

ÅLESUND (Journalisten): De protesterte mot å bli garantister for Mecoms gjeld. Nå kan de få nye eiere.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom sommeren har spekulasjonene rundt hvem som skal eie Edda Media gått høyt. I Møre og Romsdal er situasjonen ekstra spesiell.

Dobbeltsolgt

For dersom A-pressen skulle få kjøpe Edda Media, vil det nye medieselskapet i flere regioner komme over grensen på 60 prosent eierskap regionalt. Edda eier blant annet Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke, som kan bli solgt enda en gang som følge av eierskapsloven.

Tidligere har konsernsjef i Adresseavisen (snart Polaris Media) Per Axel Koch gjort det klart at de to nevnte avisene hadde passet godt inn i Polaris.

Men i Ålesund er ikke situasjonen rundt Edda Medias videre eierskap noe som opptar journalistene så altfor mye.

– Jeg får hele tiden spørsmål om det er skjedd noe nytt i saken, forteller klubbleder Johan Behrentz.

– Vi følger veldig med og er interessert i det som skjer. Men vi tar det ganske med ro og betrakter det på avstand. Vi involverer oss ikke før det blir alvor. Men det er ikke til å legge skjul på at vi gjerne skulle hatt norske medieeiere, sier klubblederen.

Norske eiere

Han tror norske eiere vil bedre forstå mediesituasjonen. Samtidig understreker Behrentz at ledelsen i Edda har opptrådt ryddig

– Det var veldig sterk skepsis mot Mecom, men jeg tror at det er blitt bedre enn vi kunne frykte. For det har vært en sterk ledelse og avisene har gått bra økonomisk. Men vi merker samtidig at det er sterkt press for å hente ut verdier, og det kan hindre avisene i å utvikle seg, sier han.

Om Adresseavisen kommer inn på eiersiden, tror han det kan være bra for avisen, men det kan fort skape reaksjoner lokalt.

– Lokalt har det vært skepsis til at Sunnmørsposten blir underlagt Trondheim. Det går på flere nivå. Så hvis Trondheim vil tvinge oss nærmere Trøndelag, så vil det være feilslått, sier han og viser til frustrasjon over at St. Olavs Hospital i Trondheim har hatt behov for midler som skulle gått til lokale sykehus.

– Isolert sett synes jeg Adressa er en proff medieeier. De kan språket og vet hvordan en avis skal drives, ikke minst hva slags ressurser som trengs for å drive en god regionavis, sånn sett synes jeg det kan være positivt eierskap.

Ikke Mecom en gang til

Klubblederen forteller at det ikke har vært stort med prat i gangene etter at Mecom-topp David Montgomery var på besøk tidligere i sommer.

– Jeg var på ferie da han var her og fikk derfor ikke hilst på ham. Jeg tror mange oppfattet han fysisk mye mindre enn de hadde ventet seg.

Behrentz er ikke så opptatt om det blir A-pressen, Polaris eller Berner som blir nye eiere i avisen, men et ønske har han.

– Jeg håper først og fremst at de ikke skal ha like stor økonomisk appetitt som Mecom, eller sette seg i en situasjon hvor de blir avhengige av å ta opp lån. Det forventer jeg av en ny eier uansett hvem det måtte være.

Sunnmørsposten er en av avisene i Norge som garanterer for Mecoms lån. Da saken var til behandling i styret, protesterte de ansatte til ingen nytte.

– Vi tjener bra med penger, og det er bittert og lite motiverende å se at alt det forsvinner til eierne og i tillegg til et tapssluk som Mecom er.