Kulturminister Linda Hofstad Helleland (til venstre) og finansminister Siv Jensen. Foto: Glenn Slydal Johansen
Kulturminister Linda Hofstad Helleland (til venstre) og finansminister Siv Jensen. Foto: Glenn Slydal Johansen

Fagpressen gir ikke opp nullmoms

Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier regjeringen har vært tydelige på at nullmomsen skal gjelde for nyhetsmedier med særskilt betydning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det klart at norske nyhets- og aktualitetsmedier får nullmoms digitalt. Det har EFTAS overvåkingsorgan ESA godkjent. Dermed trår nullmomsen trolig i kraft fra 1. mars.

Det var to stolte statsråder som møtte pressen i Finansdepartementet få timer etter at avgjørelsen fra ESA ble kjent.

– Dette vil gjelde alle nyhetsmedier som omsetter mot brukerbetaling. Fritaket for moms anses som statsstøtte som er forenlig med EØS-avtalen, oppsummerte finansminister Siv Jensen om avgjørelsen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland omtalte mandagen som en merkedag for norske medier.

– Først og fremst fordi dette vil gi mye innovasjon blant norske medier, sa hun.

Tar ikke stilling til nullmoms for fagmedier

Men en mediekanal som ikke er omfattet av nullmomsen er fagpressen. I desember varslet den omkamp da det ble endelig klart at den ikke var en del av den såkalte notifiseringen til ESA. I desember sa nå avgått statssekretær Bjørgulv Borgundvaag i Kulturdepartementet til Klassekampen at det ikke er noe i veien for å søke momsfritak for fagpressen på et senere tidspunkt.

– Vi har vært tydelige på at det er nyhetsmedier vi ønsker nullmoms for. De har et særskilt ansvar for den offentlige samtalen og har særskilt betydning, sier Hofstad Helleland til Journalisten..

– Betyr det at du nå lukker døren for nullmoms for fagpressen?

– Jeg tar ikke stilling til det. Men det som står i Sundvolden-erklæringen handler om nyhetsmedier.

Sundvolden-erklæringen er som kjent den politiske plattformen Høyre og Fremskrittspartiet regjererer på i inneværende stortingsperiode fram til neste høst.

Fagpressen vil ha dialog med politikerne

Direktør Elin Floberghagen i Fagpressen mener kulturministeren tar feil dersom hun ikke definerer fagmediene som nyhetsmedier. Hun mener også at fagpressemediene har særskilt betydning på sine felt.

Floberghagen mener ordlyden i ESAs avgjørelse er så tydelig at er nødvendig med en tilleggsnotifisering dersom fagmedier skal omfattes. Nå ønsker hun dialog med departementet om veien videre.

– Fagpressen ligger ikke innenfor dagens system. Det er tydelig at de gjør et skille mellom brede medier og dybdemedier. Det er en rar måte å definere medier på, sier Floberghagen.

Provenytapet på nyhetsmedienes nullmoms beløper seg til rundt 350 millioner kroner i året. Hvor mye det eventuelt vil koste også å innlemme fagpressen, har ikke Floberghagen tall på.

– Vi jobber med det. Men per nå er det et veldig lavt proveny fordi fagmedier i liten grad har etablert digitale betalingsmodeller. 

– Men det er vel hva det vil koste i fremtiden som er interessant?

– Ja, og det må vi ha klart når vi går til departementet. Noe anslag vil jeg ikke gi nå.

Avgrensning gjøres av skattemyndighetene

Mer nøyaktige avgrensninger for nullmomsen skal nå inn i en paragraf i forskriften for merverdiavgiften. Forslaget er på høring til 1. februar.

TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther sier at det av notifiseringen til ESA og fra høringen ligger en del føringer som at TV 2 Nyhetskanalen vil falle inn under nullmomsen, mens TV 2s hovedkanal ikke gjør det.

– Det står blant annet at 50 prosent av innholdet må være egenprodusert, 50 prosent må fornyes i løpet av en uke og det i all hovedsak må dreie seg om nyheter og aktualitet. Det er det mest håndfaste vi har nå, sier Årsæther.

Han sier TV 2 nå vil studere høringsdokumentet nøye og gi et svar innen fristen.

Fra medienes side vil veien for å kreve nullmoms være å deklarere det overfor skattemyndighetene, som så fatter vedtak.

Politisk seier

Både statsrådene og støttepartiet Venstre i Stortinget tar ESAs avgjørelse mandag som en politisk seier.

– Denne prosessen er gått relativt raskt. Dette har handlet om politisk vilje. Mange på Stortinget mente dette var nær umulig. Nå er det umulige blitt mulig, sa Siv Jensen.

Venstre sendte mandag ettermiddag ut en pressemelding om hvor gledelig nyheten fra ESA er:

– Dette viser virkelig hvor viktig det var at Venstre presset på for å få nullmoms notifisert høsten 2014, og at de tre andre samarbeidspartiene ble med på å gi dette flertall. Alternativet hadde vært at elektroniske nyhetsmedier i dag stod igjen med lik lav moms, slik regjeringen foreslo i statsbudsjettet for 2015, sier Breivik.

ESAs godkjenning gjelder til 1. mars 2022. Etter det kan Norge søke om forlengelse.

Powered by Labrador CMS