Kulturminister Thorhild Widvey får sterke reaksjoner på at fagpressen ikke er omfattet av nullmomsnotifiseringen til EFTAS overvåkingsorgan ESA. Foto: Martin Huseby Jensen

Fagpressen varsler omkamp om nullmoms

Sterke reaksjoner på at fagblader er holdt utenfor ny momsordning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at regjeringen har sendt den såkalte notifiseringen om nullmoms til det EFTAs kontrollorgan ESA. I statsbudsjettet er implementeringen av ordningen allerede forskjøvet fra 1. januar 2016 til senere på året. Nullmomsen skal ifølge meldingen kun gjelde allmenne nyhetsmedier.

Dyttes utfor stupet

Fagpressen reagerer kraftig på at den ikke er inkludert i ordningen. Mandag uttalte direktør Eli Floberghagen at regjeringen struper digital satsing og innovering i Fagpressen.

Foreningens styreleder Jan M. Moberg, som også er publisher i fagbladet Teknisk Ukeblad, viser overfor Klassekampen til at hans papirblad har hatt momsfritak i over 40 år. Mandag uttalte Moberg at forslaget trekker et ubegripelig og kunstig skille mellom helt sammenliknbare nyhetstjenester. Regjeringen hevder de vil skape en plattformnøytral ordning som skal være mest mulig lik for alle. Men resultatet av dette er at en rekke nisjemedier kan bli dyttet utfor stupet.

Interessert i medienyheter? Følg Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Varsler mulig rettslig kamp

Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson Arild Grande sier til Dagens Næringsliv (DN) at løpet nå nok er kjørt for fagpressens del:

– Å komme med innspill etter at notifikasjonen er sendt vil trolig kreve en helt ny notifikasjon, sier Grande til DN (krever betaling).

Klassekampen skriver at Fagpressen nå har engasjert advokatfirmaet Harboe & Co for å stanse regjeringens beslutning. Argumentet de skal vinne fram med, er ifølge advokat Mette Brockmann Bugge at tidsskrifter avgiftsmessig har «vært avisenes lillesøstre siden momsfritaket på papir ble innført.»

Hun peker ifølge Klassekampen på at tre mulige veier for fagpressen å følge opp saken på, er å henvende seg direkte til ESA om at ordningen er konkurransevridende, appellere til Stortinget om ny behandling og å reise sak i domstolene med spørsmål om det nye momsregimet kan være i strid med konkurranseloven.

Fagpressen kan få egen sak

Regjeringen avviser at den nye momsordningen er konkurransevridende. Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag viser både overfor Klassekampen og DN til at regjeringen har vært åpne om den nye ordningen lenge.

– Det er ikke noe i veien for å søke momsfritak for fagpressen i en egen sak på et senere tidspunkt. Det har regjeringen ikke tatt stilling til, sier Borgundvaag til DN.

Og mens fagpressen raser, er Mediebedriftenes Landsforening (MBL) strålende fornøyd. I en melding på foreningens nettside sier direktør Randi Øgrey at ordningen er en «viktig og etterlengtet modernisering av mediepolitikken».

Powered by Labrador CMS