– En helt uprofesjonell rolleblanding

NRKs Beijing-korrespondent Ole Torp misliker forslaget om protestbånd under OL.

Publisert Sist oppdatert

– Du spøker, ikke sant?

Ole Torp har vondt for å tro at tillitsvalgte i det danske og norske journalistforbundet tilsynelatende støtter forslaget om at pressefolk som dekker OL i Beijing om noen måneder, skal gå på jobb med svart armbånd og protesttekst.

Norsk støtte

Dansk Journalistforbund har ifølge Journalisten.dk tatt initiativ til et armbånd med teksten «Play the game for media freedom». Målet er at det skal bæres av journalistene som dekker sommerlekene.

Eva Stabell, landsstyremedlem i Norsk Journalistlag og styremedlem i det internasjonale journalistforbundet IFJ, sa i går at hun regner med at NJ vil støtte initiativet.

Stoler på NJ

Ole Torp er NRKs korrespondent i Beijing. Han advarer i svært klare ordelag mot initiativet.

– Jeg synes det lyder som en veldig uklok idé og regner med at NJ vil reservere seg, sier Torp til Journalisten. – Pressefolk skal ikke være aktivister, verken ved Olympia eller i Beijing.

Torp forteller at han forleden var til stede da den olympiske ild ble overlevert på Den himmelske freds plass. Der var det like mange politi- og sikkerhetsfolk som journalister. Politiet fulgte reporternes minste bevegelse, tilsynelatende overbevist om at de like gjerne kunne være demonstranter.

Farlig stengsel

Mistenksomheten er sterk og en protestaksjon fra OL-reporterne vil ifølge korrespondenten ikke gjøre den mindre. Slik situasjonen er i Kina, kan en slik markering dessuten være farlig for tilreisende pressefolk. Torp peker også på et annet problem:

– Kinesere er grepet av en Lillehammer-feber i gigantformat. Samtidig har statlig propaganda tutet befolkningene ørene fulle av forestillingen om at vestlige journalister vil ødelegge OL.

– Da vil armbånd med protest mot kinesisk politikk eller støtte til en minoritet blokkere enhver samtale med patriotiske kinesere og erstatte den informasjon utenlandske journalister kunne fått, med propaganda.

NJ diskuterer

NJ-leder Elin Floberghagen vil foreløpig ikke gi sin tilslutning til forslaget om at journalister skal bære armbånd under sommer-OL. I helga er både hun, nestleder Kjetil Haanes, generalsekretær Jahn-Arne Olsen og Eva Stabell på Skup-konferansen.

– Vi vil ta en diskusjon der og bestemme hvordan saken skal behandles videre. Det er et spørsmål om dette må opp i landsstyret. Det vet vi ikke ennå, sier Floberghagen.

Hun gjør samtidig en ting helt klart:

– Det er helt åpenbart at vi ikke kommer til å tvinge armbånd på noen.

Det framgår ikke om danskene mener at ambindet bør bæres hele tiden, eller om aksjonen skal begrenses til OL-arenaene.

(Journalisten retter: Vi har både brukt begrepene «armbånd» og «armbind» om markeringen. Det later til at hensikten er et armbånd.)

Powered by Labrador CMS