Vil ha protestarmbånd for OL-journalistene

Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ vil at alle journalister som dekker sommer-OL i Beijing skal bære protestarmbånd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag kommer etter alt å dømme til å støtte forslaget. Armbåndet skal signalisere at man tar avstand fra Kinas krenkelser av menneskerettighetene.

De dramatiske demonstrasjonene mot Beijing-OL har aktualisert virkemidlene. NJ tar avstand fra direkte deltakelse i aksjoner, slik Reportere uten grenser har valgt. I stedet ønsker NJ en stille demonstrasjon i form av armbånd, med en oppfordring til å resepektere medienes uavhengighet.

Også på redaktørhold tas det til orde for at journalistene skal bære armbånd mens de jobber under Beijing-OL i sommer. Sjefredaktør Poul Madsen i danske Ekstra Bladet framstiller forslaget som sitt eget, og oppfordrer journalistbransjen til felles protest mot Kina. Madesen foreslår oransje farge på armbåndene, åpenbart som et symbol på den tradisjonelle drakten til tibetanske og burmesiske munker.

Boikottalternativ

Madsen mener forslaget er et fornuftig alternativ til å boikotte OL. I en uttalelse som gjengis av danske Journalisten forteller redaktøren at han akter å ta saken opp med Dansk Journalistforbund. Han håper at den kan bli kimen til en internasjonal protest.

Madsen har henvendt seg til den internasjonale avisutgiverforeningen WAN, som skal sysle med lignende tanker. Det er også protestinitiativer under oppseiling i hollandske medier, ifølge danske Journalisten.

NJ vil støtte

– Jeg regner med at NJ kommer til å støtte forslaget om armbånd, sier Eva Stabell, landsstyremedlem i NJ og styremedlem i IFJ.

Hun synes det virker underlig at Ekstra Bladet lanserer armbånd-forslaget som sitt eget.

– IFJ står bak et utspill og en dialog som nå pågår med Den internasjonale olympiske komité, IOC. Dansk Journalistforbund har vært sentralt i prosessen. Målet er å få til en avtale om at armbåndet utleveres sammen med annet materiale som deles ut til alle de akkrediterte journalistene under OL. Påskriften på båndet skal være «Play the game for media freedom», forteller Stabell.

– Problematisk

Hun legger til at IFJ har diskutert armbånd-forslaget med flere andre organisasjoner.

– Det er et alternativ til å kaste seg over fakler og aksjonere på måter som er problematisk for journalister.

Stabell mener at metodene som menneskerettighetsorganisasjonen Reportere uten grenser har valgt, bidrar til å skape forvirring om journalisters rolle.

– Når du slipper inn journalister på et arrangement, så skal du vite at de er der for å rapportere, og ikke noe annet. Det er kjempeviktig, poengterer Eva Stabell.

Egen kampanje

Ekstra Bladet kommer til å lansere en egen kampanje for å skape fokus på menneskerettighetene i Kina. Hver dag under OL skal avisa, ved siden av den alminnelige sportsdekningen, kjøre en serie under navnet «Baksiden av medaljen». Der skal Ekstra Bladet portrettere mennesker som er rammet av myndighetenes overgrep.

– Vi har diskutert fram og tilbake hvordan vi kan dekke OL, og jeg mener vi er langt forbi punktet hvor danske medier skal boikotte. OL skulle aldri ha blitt plassert i Kina, men en selvstendig dansk boikott vil være et tomt slag i luften. I stedet skal man dra til Kina og eksponere sin utilfredshet, sier sjefredaktør Poul Madsen.

Powered by Labrador CMS