Advokat Olav Sylte er opphavsmannen til både Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm» og nå nettstedet Energinytt24 .
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Energinytt24
Enmanns-avis drevet av advokat går viralt
– Faller ikke under begrepet tradisjonell journalistikk.
Saker fra den nye nettsiden Energinytt24 går viralt, godt hjulpet av Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm».
Mandag var en av sakene fra nettstedet på toppen av Storyboards løpende oversikt over hvilke saker som skaper mest engasjement i sosiale medier, mens to av sakene fra siden er inne på topp 10 tirsdag morgen.
Mannen bak både nettavisen og Facebook-gruppen er advokat Olav Sylte. «Vi som krever billigere strøm» har per i dag 619.000 medlemmer på Facebook.
– Reaksjonene er store
Sylte sier til Journalisten at nettsiden integrerer det å formidle nyheter med sosiale medier. Flere av sakene på Energinytt 24 referer til Facebook-gruppen, og saken fra nettsiden som har gått mest viralt tirsdag har tittelen «Eksplosjon på FB om elektrifisering av oljeplattformene».
Saken handler om at Sylte fikk over 5000 reaksjoner på bare 30 minutter på en post i Facebook-gruppen.
– Ja, er det ikke spesielt? Saken om elektrifisering av oljeplattformer er noe som mange skriver om daglig. Nyheten for min del er folkets oppfatning av det. Jeg lagde saken, sa «lik og del» og fikk mange tusen reaksjoner på 30 minutter, sier Sylte til Journalisten.
Tidligere i uken fortalte Sylte til Medier 24 at redaksjonen for øyeblikket kun består av Sylte selv, men at planen er å ansette redaktør, journalister og å melde seg inn i Norsk Redaktørforening.
– Ikke tradisjonell journalistikk
Sylte tror reaksjonene på sakene til Energinytt24 gjenspeiler at energi og strøm er temaer som opptar folk, og at de få sakene han lager er unike og ikke finnes hos andre medier.
– Det er lettere å få sakene til å gå viralt om de er unike. NTB har gode saker, men som alle publiserer, og da er det vanskelig å få dem til å gå viralt. Man kan jo stille spørsmålet: Hva var saken? Det gikk på folks oppfatninger av elektrifisering av sokkelen, sier han.
– Men er det journalistikk slik du ser det?
– Det faller ikke under begrepet tradisjonell journalistikk. Men journalistikk utvikler seg som alle andre fagområder. Det er ikke gravejournalistikk, men de fleste redaksjoner nå ansetter folk med ansvar for sosiale medier og debatt, og dette er jo nettopp sosiale medier og debatt, sier Sylte.
Han sier han startet med prosjektet i 2019, og at sakene om strøm og energi ikke hadde fått like mange leser om de hadde vært skrevet for fem år siden.