Ifølge Facebook ble videoen sett under 4.000 ganger til sammen før de rakk å fjerne den, men i ettertid er den blitt lastet opp igjen av en rekke brukere. Foto: Reuters / NTB scanpix
Ifølge Facebook ble videoen sett under 4.000 ganger til sammen før de rakk å fjerne den, men i ettertid er den blitt lastet opp igjen av en rekke brukere. Foto: Reuters / NTB scanpix

Facebook: Under 200 fulgte moskémassakren direkte

Fjernet videoen 1,5 millioner ganger første 24 timer.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Facebook var det ikke mer enn 200 brukere som var inne på direktesendingen av videoen fra moskéangrepene i Christchurch.

Det opplyser Facebook til New Zealand Herald, og kommer tirsdag med flere detaljer rundt den omstridte videoen som gjerningsmannen sendte direkte på det sosiale mediet.

Videoen var 17 minutter lang, i løpet av tiden den ble sendt direkte var det færre enn 200 brukere som hadde siden oppe. Ingen av dem anmeldte videoen som viste angrepene, opplyser Facebook.

Videoen viser hvordan menn, kvinner og barn som blir skutt på nært hold under fredagsbønnen.

Ifølge Facebook ble videoen sett under 4.000 ganger til sammen før de rakk å fjerne den.

Sen melding

Den første brukerrapporten om videoen som kom inn, ble registrert først 12 minutter etter at sendingen var avsluttet. Da hadde en bruker allerede rukket å kopiere videoen og legge ut en link til en side med kopi av videoen og startet fildeling, opplyser Facebook.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern krever etter angrepene svar på hvilket ansvar sosiale medier har i arbeidet for å fjerne videoen og forhindre videre deling og spredning av den på nettet.

– Det er et tema som jeg ser fram til at diskutere med Facebook, sa Ardern på pressemøte søndag ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Vanskelig

Facebook har tidligere opplyst at selskapet i løpet av de første 24 timene etter angrepet fjernet videoen 1,5 millioner ganger globalt.

– Når folk velger å bruke vår teknologi til noe negativt, så skal vi begrense det så mye som mulig og så fort som mulig, sa Peter Münster, nordisk kommunikasjonssjef for Facebook da.

Søndag ble en 18-åring varetektsfengslet i New Zealand i tre uker for blant annet å ha delt videoen.

Myndighetene i landet sa kort tid etter angrepene at det ville være straffbart og kunne medføre konsekvenser å dele videoen på nett.

Det har likevel blitt vanskelig å stanse spredningen av den globalt.