Faksimiler fra Finnmark Dagblad 2. november 2010.

Snakket rektor om kastrering?

Finnmark Dagblad er klaget inn til PFU for bruk av anonyme kilder, angivelig fordekt fotografering og å legge ord i munnen på intervjuobjekt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nå er det klart hvilke saker som skal behandles på årets første møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se hele listen her.

Den ene klagen kommer fra Finnmark fylkeskommune, og er rettet mot Finnmark Dagblad (FD). Konflikten dreier seg blant annet om bruken av ordet «kastrere».

Skolekonflikt

Fylkeskommunen klager med samtykke fra tidligere rektor ved Hammerfest videregående skole. Det dreier seg om to oppslag i FD som omtaler konfliktfylte interne forhold ved skolen.

Det første var hovedoppslag på forsiden 30. oktober med tittelen: «Lærere forteller om trakassering: De frykter rektors kontor». Et bilde av rektors dør, med dørskilt med rektors navn, brukes som illustrasjon.

Tirsdag 2. november hadde avisen en førstesidehenvisning med tittelen «Hammerfest-rektor: – Jeg vil ikke kastrere noen».

– Ekstremt belastende

Klageren reagerer på at lærere blir intervjuet anonymt, og mener dette ikke underbygger påstanden om trakassering. De hevder førstesiden med tittelbruk og bilde alene er brudd på god presseskikk, med henvisning til punkt 4.4 i Vær varsom-plakaten: Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet.

«Førstesideoppslaget med kobling av ordet ”trakassering” og rektors navn og tittel var ekstremt belastende på rektor, og avisen klarer ikke å vise til annet enn hva seks anonyme lærere påstår.», står det i klagen.

FD medgir at det ikke er optimalt å bruke anonyme kilder, men viser til at lærerne avisen har vært i kontakt med, er redd for å bli identifisert. De mener å ha snakket med nok kilder til å vurdere påstanden om trakassering som troverdig.

Kastrering

Rektoren mener dessuten at han aldri har sagt «- Jeg har ingen intensjon om å kastrere noen», som han er sitert på. I klagebrevet blir det hevdet at journalisten først gjenga et utsagn om at hovedtillitsvalgt ble kastrert når han ikke fikk fullt innsyn, hvorpå rektor repliserte «kastrere?» Journalisten skal ifølge kommunen så ha sagt «Kastrere? Ja, det ordet skriver jeg». Rektor skal så ha svart: ”Men det er jo du som bruker ordet kastrere, ikke jeg”, mens journalisten fastholdt at han ville bruke ordet, uansett hva rektor måtte mene om det.

FD avviser kommunens fremstilling, og hevder sitatet er en ordrett gjengivelse av rektorens utsagn.

Fordekt foto

FD beskyldes også for å ha tatt bilde av rektor uten tillatelse og uten at han var klar over det. Avisen mener fotograferingen ikke var skjult på noen måte, og anfører at rektor er en medievant person. «Dersom rektoren ikke ønsket å bli fotografert, regner vi med at han ville bedt FD droppe fotograferingen, noe vi selvsagt ville tatt hensyn til.», skriver de i sitt tilsvar.

For øvrig skal rektoren, ifølge FDs nettside, ha fratrådt sin stilling i fjor. En av grunnene som oppgis er press fra media, som skal ha belastet både ham og hans familie.



Powered by Labrador CMS