MORGENRUTINEN:

Journalist og frontsjef Vilde Øines Pedersen i iFinnmark har alltid hatt en drøm om å intervjue kong Harald.
Journalist og frontsjef Vilde Øines Pedersen i iFinnmark har alltid hatt en drøm om å intervjue kong Harald.

Vilde Øines Pedersen skryter av finnmarkinger som kilder: – Overrasker meg hver gang hvordan folk åpner opp

Mener empati er viktig som journalist.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalta Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Vilde Øines Pedersen er journalist og frontsjef for iFinnmark.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Hva har du på nattbordet?

– Vannflaske med ferskt vann!

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Hodet starter nok med en gang jeg sjekker telefon på morgenen. Har det skjedd noe som jeg kan ta med på morgenmøte? Noe som bør følges opp? Ellers er jeg selvfølgelig alltid innom iFinnmark og de store nyhetsmediene. Er ofte gode nasjonale saker som kan tas ned og gjøres lokale.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– «Årets gladnyhet: Koronaen er forsvunnet og vi kan gå tilbake til normalen!»

– Hva er ditt beste tips for å finne gode saker?

– Vi journalister maser ofte om postlister, men det er altså en gullgruve for oss som jobber med lokale nyheter. Kommer ofte over saker her som vi nok ikke hadde fått tak i om vi ikke sjekket postlistene. Ellers er det å klare å bygge seg opp et godt nettverk. Stoler folk på deg, kommer sakene også. Ellers er en tur på byen også en god oppskrift, har faktisk fått tips til flere saker ved å gjøre det.

– Hva er den tynneste saken du noen gang har laget, og hvorfor ble den likevel publisert?

– Her er det nok mange ting å ta tak i. Jeg har jobbet som lokaljournalist i noen år nå, så terskelen på hva som publiseres er nok lavere enn hos mange andre medier. Men jeg har jo skrevet saker på alt fra en rev som ble funnet i ei hule på Finnmarksvidda til sexleketøy-statistikk!

– Min filosofi er at folk trenger litt av hvert også, og spesielt nå som vi er inne i en krevende tid. Så da er det jo litt gøy å få opp en toppsak som viser at Vadsø er Norges mest kinky tettsted.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?

– Har alltid hatt en liten drøm om å intervjue kong Harald. Så det hadde vært stas! Om man skal utenfor Norge hadde det vært veldig spennende å intervjue Elon Musk, Bill Gates eller Jeff Benzos. De har så utrolig mye makt, og er jo steinrike. Hadde vært utrolig spennende å få kommet tett på alle sammen, og se livet deres bak «fasaden».

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– For meg er empati veldig viktig. Det å møte noen på en rettferdig måte og det å være hyggelig. Man kommer veldig langt når man er med-menneskelig og respekterer hva folk sier og tror. Det å være pålitelig er også utrolig viktig, at kilden stoler på at du gjør en ordentlig jobb når de har tatt seg tiden til å snakke med deg.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Her må jeg trekke inn Finnmarkinger generelt. I forrige uke skulle jeg ringe en kilde til en sak, jeg introduserte meg og fortalte hva det gjaldt. Da fikk jeg til svar: «Det går fint! Æ sitt nu bare her å får cellegift til den her kreften min. Æ skal be dem lukke døra.»

– Er ofte jeg har slike samtaler med folk her oppe, og det overrasker meg altså hver gang hvordan folk åpner opp og gjerne snakker med oss uansett hva de går gjennom. Ellers har jeg jo fått vært med på mye spennende også, alt fra elvebåt-kjøring til turer til Russland.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Det er nok ikke det siste arbeidet som jeg så, men det er det arbeidet som virkelig var godt og utrolig bra. Høsten 2019 var det en forferdelig ulykke i Alta, fem lokale ungdommer gikk bort i en helikopterstyrt, og konkurrenten vår, Altaposten, hadde i vinter en stor sak med faren og moren til en av ungdommene som gikk bort ført av journalist Tom Skoglund.

– En helt fantastisk sak, som var utrolig vond å lese. Den gjorde ordentlig inntrykk. Tom hadde gjort en fantastisk jobb med saken, og man kan ikke annet enn å ta av seg hatten for konkurrenten.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Den største utfordringa er nok å være troverdig. Nå er ikke «fake news» en så stor greie mer, men vi må jobbe hver dag med å være troverdig i alt vi gjør, og ikke minst å skrive det som faktisk stemmer. For oss hos iFinnmark er nok den største utfordringa akkurat nå at vi mister flere utrolig flinke ledere de neste månedene.

– Hva kan journalister og mediehus gjøre for å bedre tilliten til de redaksjonelle mediene?

– Vanskelig spørsmål, men det handler nok om at leserne forstår at vi ikke er «den store stygge ulven» som skal ta alle sammen. Jeg tror det er viktig med balanse og forståelse, og at leserne skjønner hvorfor vi er her og hvorfor vi gjør det vi gjør.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Jeg er jo fan av Tiktok, så her stopper jeg opp flere ganger om dagen når jeg kommer over noe gøy!

– Når logger du av for kvelden?

– Er ganske flink her faktisk, og logger av rundt 21.30. Noen ganger «skeier» jeg ut å logger av etter 22.00!

Powered by Labrador CMS