Hans Erik Ødegaard, far til Martin Ødegaard, på tribunen på Ullevaal stadion i 2015.
Hans Erik Ødegaard, far til Martin Ødegaard, på tribunen på Ullevaal stadion i 2015.

Pappa Ødegaards VG-klage skal nå behandles av PFU

To klager fra John Arne Riise er også på sakslista.

Publisert Sist oppdatert

Hans Erik Ødegaard, far til den kjente fotballspilleren Martin Ødegaard, klaget i januar VG inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Førstkommende onsdag, 26. august, blir saken behandlet av utvalget.

Ødegaard er kritisk til VGs artikler om hva som skal ha skjedd i tida før sønnen signerte for Real Madrid i 2015. I artiklene settes det blant annet søkelys på hvilke avtaler faren selv inngikk med storklubben.

Dekningen var en del av sakene som VG skrev etter å ha fått tilgang på de såkalte Football Leaks-dokumentene.

Klagen fra Ødegaard ble omtalt av Journalisten i april.

I klagebehandlingen kommer det fram at VG har gjort endringer i artiklene etter publisering. Enkelte presiseringer har kommet på plass, og er notert i VGs offentlige rettelogg, og VG har også fjernet et bilde.

Sistnevnte er gjort til et stort poeng av Ødegaard i klagen, hvor han skriver at det han er mest kritisk til, er at VG skal ha publisert et bilde som viser noen av barna han har trent i Madrid.

I klagen skriver han at dette gjelder nettartikkelen som ble publisert 9. september 2019.

Da Journalisten omtalte saken i april, var dette bildet fjernet. Sjefredaktør Gard Steiro ønsket i april ikke å si noe om hvorfor bildet var tatt vekk. I sitt tilsvar til PFU, skriver VG:

«VG valgte likevel å komme klager i møte når det gjaldt bildebruken og VG fjernet derfor illustrasjonen 29. oktober. VG la i stedet inn en lenke til den aktuelle nettsiden hos Real Madrid, der de samme bildene ligger.»

Og videre:

«VGs lesere kunne dermed selv klikke seg inn til lagbildene om de var interessert. Vi står inne for den opprinnelige publiseringen, og mener at den ikke bryter med Vær Varsom-plakatens punkt 4.8.»

VG avviser brudd på god presseskikk.

«Han [Hans Erik Ødegaard] har etter vårt syn ikke dokumentert feil av alvorlig karakter. Det dreier seg i så fall om detaljer uten vesentlig betydning for saken. Etter vår mening ville det beste - både for familien Ødegaard og offentligheten - vært om de viste større åpenhet.»

Det siste henviser til at Ødegaard har nektet å snakke med VGs journalister underveis i arbeidet med serien.

Da Journalisten kontaktet Ødegaard i april for å få en kommentar til klagen, fikk vi beskjed om at han av prinsipp ikke kommenterer saker i mediene.

Disse sakene skal også behandles på møtet 26. august:

Åpne saker:

Lukkede saker:

  • NN mot Lofot-Tidende
  • NN mot Sandefjords Blad

Journalisten strømmer alle de åpne sakene fra møtet. Vi åpner også for at andre medier kan bruke vår video-strømming på sin nettside. Helt gratis. Det er også mulig å laste ned videoene i ettertid hvis man ønsker å vise hele eller deler av PFU-behandlingen i egen videoløsning.

Videoklippene ligger lett tilgjengelig på Journalistens Vimeo-side. Disse sidene vil bli oppgradert etter hvert.

Les mer her: Vær så god, bruk vår PFU-strømming på din nettside

Powered by Labrador CMS