Klagen fra Jehovas Vitner mot Fosna-Folket skal behandles av Pressens Faglige Utvalg under møtet førstkommende onsdag.
Klagen fra Jehovas Vitner mot Fosna-Folket skal behandles av Pressens Faglige Utvalg under møtet førstkommende onsdag.

Presseetikk

Lokalavis innrømmer brudd på god presseskikk i omtale av Jehovas vitner

– Skulle aldri vært publisert.

Publisert Sist oppdatert

Når Pressens Faglige Utvalg (PFU) møtes onsdag 22. juni, skal de blant annet behandle klage fra Jehovas vitner mot lokalavisa Fosna-Folket.

I klagetilsvaret tar avisa selvkritikk og innrømmer brudd på god presseskikk.

Bakgrunnen for klagen er en nettartikkel publisert 18. oktober i fjor, med tittelen «Geitebonden, aktivisten og vindusvaskeren brøt ut av sekten: – Jeg har allerede besluttet å ikke gå i mine foreldres begravelse».

Artikkelen er fjernet fra avisens nettsider, men den ble også publisert i papiravisen påfølgende dag, med tittelen «Brøt ut av sekten».

Trossamfunnet mener Fosna-Folket har brutt god presseskikk på fire av Vær varsom-plakatens punkter: 3.2 om opplysningskontroll, 4.1 om saklighet, 4.3 om stigmatiserende omtale og 4.14 om samtidig imøtegåelse.

– Grove anklager

Jehovas vitner reagerer på det de i klagen beskriver som anklager om å beskytte barneovergripere. Den omtalte bonden, som i artikkelen hevder å ha blitt seksuelt misbrukt i trossamfunnet som barn, er eneste kilde for beskyldningene.

«Ovennevnte grove anklage er uriktig og avvises kategorisk av klager og av trossamfunnet for øvrig», står det i klagen.

I klagen kommer det også fram at Fosna-Folket ikke tok kontakt med trossamfunnet i forkant av publisering – hverken for å kontrollere opplysningene eller innhente samtidig imøtegåelse.

«Artikkelen inneholder dessuten også andre nedsettende karakteristikker av trossamfunnet, herunder påstander om 'psykisk terror' og utelukkelse ved begravelser, undertrykking av frihet, osv. Samlet sett er artikkelen veldig stigmatiserende for alle Jehovas vitner», skriver trossamfunnet i klagen.

Har beklaget

Partene har vært i kontakt, uten at det har ført fram til en såkalt minnelig ordning. I sitt tilsvar innrømmer Fosna-Folket å ha brutt god presseskikk:

«Saken som publisert på fosna-folket.no 18. oktober 2021 og i papiravisen 19. oktober 2021 inneholder en rekke udokumenterte påstander og mangler tilsvar, og skulle derfor aldri ha vært publisert», skriver lokalavisa i sitt tilsvar.

Fosna-Folket opplyser samtidig om at de har publisert en beklagelse til Jehovas vitner på både nett og papir.

Klagen skal behandles under PFU-møtet kommende onsdag 22. juni.

Powered by Labrador CMS