Karina Jensen (t.v) var en engasjert og prisvinnende fotojournalist, som døde i 1998. Nå vil NJ-leder Hege Iren Frantzen videreføre fondet i hennes minne, som har støttet fotojournalister i 30 år. Foto: Arkiv / Kristine Lindebø
Karina Jensen (t.v) var en engasjert og prisvinnende fotojournalist, som døde i 1998. Nå vil NJ-leder Hege Iren Frantzen videreføre fondet i hennes minne, som har støttet fotojournalister i 30 år. Foto: Arkiv / Kristine Lindebø

NJ-lederen går inn for å videreføre Karina Jensens stipend

Vil dele ut stipender på inntil 80.000 kroner årlig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Arbeidsutvalget i Norsk Journalistlag (NJ) tar til orde for å videreføre Karina Jensens stipend.

Karina Jensens minnefond har delt ut stipender til fotojournalister siden 1999.

Journalisten skrev først at det er fondet som skal videreføres, men det riktige er at stipendet videreføres i Karina Jensens navn.

Det kommer fram i et sakspapir fra møte i arbeidsutvalget. Saken sendes nå videre til NJs landsstyret, som behandler den på sitt møte 13. mars.

Forslaget kom fra NJ-leder Hege Iren Frantzen, etter at det ble kjent at de siste stipendene ville bli delt ut i år, fordi det ikke er mer penger igjen i fondet.

– Da jeg leste dette på Journalisten, satte jeg meg umiddelbart ned for å skrive et forslag til arbeidsutvalget om å fortsette med stipendet. Vi ser at det treffer veldig godt for våre medlemmer, det fungerer for å skape ny og viktig fotojournalistikk, sier Frantzen.

Mer enn tredobler summen

Til nå har den totale summen vært 25.000 kroner årlig, fordelt på ett til to stipender, mens det i år er noe høyere.

Arbeidsutvalget vil ikke bare videreføre fondet, men også utvide stipendbeløpet betydelig. Etter råd fra styret i minnefondet foreslår de å dele ut to stipender hvert år, på inntil 40.000 kroner for hvert stipend – altså inntil mer enn tre ganger så mye enn før.

– Beløpet har vært det samme siden oppstarten, og de anbefaler at det økes for å være et stipend som i større grad kan brukes. Vi har satt det til to stipender, fordi det er nok søkere til å støtte to fotojournalister hvert år.

Pengene skal gå fra vederlagsmidlene – penger Kopinor samler inn for kopiering av åndsverk – som NJ fordeler tilbake gjennom ulike tiltak som skal skape nye åndsverk, blant annet stipender.

Leder for Pressefotografenes Klubb (PK), Jarle Aasland, er svært glad for at det nå ser ut til at fondet vil videreføres.

– Anerkjennelse fra minnefondet er en flott oppmuntring og viktig støtte til dyktige fotografer og bidrar til økt oppmerksomhet rundt faget. Dette er en skikkelig gladnyhet! skriver Aasland i en e-post til Journalisten.

– Viktig anerkjennelse

– Vi har ofte lagt vekt på om søknadene har vært i «Karinas ånd», og har tatt hensyn både til hvor de er i livet, det fotofaglige håndverket i bildene som fulgte søknaden og kvaliteten på prosjektet de ønsker å gjennomføre, sa NJ-rådgiver og styremedlem i fondet, Trond Idås til Journalisten da det ble kjent at fondet skulle avvikles.

Minnefondet har siden 1999 hatt som mål å bidra til å bedre vilkårene for fotojournalistikk og pressefotografiet i Norge, saker som Jensen jobbet mye for mens hun levde.

Det ble samlet inn over 650.000 kroner i en stor kronerulling etter hennes død, der både NJ, PK og flere mediehus bidro med penger.

– Jeg opplever at fondet har vært en viktig inspirasjon i pressefotograf-miljøet. Ikke bare på grunn av den økonomiske støtten, men også for den anerkjennelsen som ligger i det å få et slikt stipend, sa Idås.

Arbeidsutvalget består av NJ-leder Frantzen, nestleder Dag Idar Tryggestad, og landsstyremedlemmer Pål Hellesnes og Britt-Ellen Negård.

Dette er forslaget fra arbeidsutvalget:

  • NJ går i dialog med Karina Jensens Minnefond for å sikre at Karina-stipendet videreføres.
  • NJ går i dialog med styret i Pressefotografens Klubb (PK) for å etablere et samarbeid med PK om hvordan videreføringen praktisk kan legges til rette.
  • NJ støtte til inntil to Karina-stipender årlig fra 2020 hvor hvert stipend er på inntil 40.000 kroner.
  • Stipendene skal finansieres innenfor rammen av NJs vederlagsbusjett.
Powered by Labrador CMS