Marte Christensen ønsker å sette søkelyset på hvorfor kvinneandelen blant fotografene i mediebransjen er så lav.
Marte Christensen ønsker å sette søkelyset på hvorfor kvinneandelen blant fotografene i mediebransjen er så lav.

Marte Christensen er ny leder av Pressefotografenes klubb

Tar over etter Jarle Aasland.

Publisert Sist oppdatert

Marte Christensen er den første valgte kvinnelige lederen av den snart 90 år gamle klubben. Hun tar over vervet etter Jarle Aasland.

Det er også et historisk PK-styre som ble valgt på gårsdagens årsmøte, aldri før har det vært så mange kvinner i ledelsen som nå består av fire kvinner og fire menn.

– Pressefotografenes klubb har vært viktig for meg siden jeg kom inn i fotojournalistikken for tjue år siden. Årets bilde er et årlig høydepunkt og til stor inspirasjon. Det er en ære å bli spurt om å ta over for Jarle, som har gjort en super jobb med å lede dette arbeidet i fire år, sier hun til Journalisten.

Som PK-leder vil Christensen fokusere på hvorfor kvinneandelen blant fotografene i mediebransjen er så lav.

– En av tingene jeg virkelig brenner for er å øke kvinneandelen blant fotografene som får fast jobb i bransjen, samtidig er det få kvinnelige fotografer som synes på viktige konferanser som Årets bilde og andre festivaler. Der har vi en jobb å gjøre, sier hun.

Bevisstgjøring er viktig

I år var det kun tre kvinner av 24 nominerte til Årets bilde. Christensen og resten av PK-styret har allerede vært i dialog for å konkret finne løsninger på hvordan den skjeve kjønnsbalansen og det lave mangfoldet blant innsenderne, skal endres.

– Det å jobbe med å øke kvinneandelen og mangfoldet til dem som sender inn til Årets bilde, blir viktig fremover, sier Christensen.

– Et konkret forslag vi har er å arrangere workshop for kvinner og minoriteter, hvor vi sammen går igjennom bilder som kan sendes inn, sier hun og legger til:

– Det skjærer i hjertet når man ser kvinnemangelen på lista av nominerte til Årets bilde.

Christensen mener det er viktig å gå i dybden og forstå hva det gjør med oss når bildene vi ser i norske medier stort sett er tatt av hvite menn.

– Jeg vet at det er et stort engasjement i PK-styret for disse sakene. Og det er noe vi kommer til å jobbe videre med.

Til opplysning: Journalist Marte Vike Arnesen er en av de tre kvinnene som er nominert til Årets bilde 2020.

Powered by Labrador CMS