Disse fire stilte opp i VGs sak om netthets. Alle er omtalt på nettstedet til mannen som VG omtaler som netthetser. Foto: Kristine Lindebø
Disse fire stilte opp i VGs sak om netthets. Alle er omtalt på nettstedet til mannen som VG omtaler som netthetser. Foto: Kristine Lindebø

VG og Journalisten klaget inn til PFU for sak om netthets

Journalisten er klaget inn for sin omtale av en VG-sak.

Publisert Sist oppdatert

I desember publiserte VG saken «Netthetseren ingen klarer å stoppe», der de forteller om en mann som har hengt ut folk på internett.

VG gjør noe så uvanlig som å publisere saken uten byline. Det står bare «av VG». De frykter at journalistene og deres nærmeste skal få represalier ved å kritisk omtale en person som driver med netthets, forklarer sjefredaktør Gard Steiro i VGs sak.

– Pressefaglig nøtt

Siden dette er såpas uvanlig skrev Journalisten om valgene VG tok og hvordan de hadde jobbet med saken. VG-journalistene fortalte for eksempel at de aldri har møtt mannen de skriver om, men bare har vært i kontakt med han via en anonym e-post.

– Det var en pressefaglig nøtt, leserne bør få vite hvem som har bidratt til artikkelen som publiseres, men i dette tilfellet mente vi at risikoen var for stor for reporterne våre. Ikke nødvendigvis for reporterne selv, de tåler en støyt, men for at deres nærmeste familier eller andre rundt dem skulle bli berørt, sa Steiro til Journalisten.

Klaget inn til PFU

Nå har mannen klaget inn både VG og Journalisten til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for sakene som ble publisert i desember.

PFU bekrefter at de har fått inn klage mot VG fra mannen, men at de ikke har rukket å se på den ennå.

De vet derfor ikke om klagen også er rettet mot Journalisten. De har per dags dato ikke fått en selvstendig klage mot fagbladet.

Men mannen varslet Journalistens redaktør Roger Aarli-Grøndalen i en e-post på torsdag om at han har klaget inn Journalisten til PFU.

Mannen skriver at han har valgt å klage inn Journalisten fordi fagbladets sak «ikke ga et riktig bilde, men var omtrent like ensidig i dekningen som VG.» Han er også kritisk til at Journalisten lenket til VGs sak:

«I tillegg linket dere til VGs nok så grove artikkel, slik at dere også gjør dere ansvarlig for det som VG skrev.»

Redaktør i Journalisten, Roger Aarli-Grøndalen. Foto: Kristine Lindebø
Redaktør i Journalisten, Roger Aarli-Grøndalen. Foto: Kristine Lindebø

Han skriver videre at han «synes det er ille at journalisten.no, som til stadighet kritiserer andre medier for brudd på Vær varsom plakaten, selv opptrer slik som dere gjorde i mitt tilfelle.»

Var ikke fornøyd

Redaktør i Journalisten Roger Aarli-Grøndalen er overrasket over klagen.

– Selv om mannen allerede kort tid etter publisering ga uttrykk for at han ikke var fornøyd med Journalistens sak, må jeg innrømme at jeg ikke helt så denne klagen komme, sier han.

– Men med forbehold om at jeg ikke har sett noen klage ennå, og derfor ikke vet hvilke punkter i Vær varsom-plakaten han eventuelt mener at vi har brutt, kan det kanskje bli en interessant diskusjoner i PFU om temaene han trekker fram i e-posten.

Powered by Labrador CMS