GD-kommentaren ble først publisert fredag kveld.

GD-kommentator med faktafeil i rus-kommentar: – Sjelden fått så mange og lite hyggelige henvendelser

– En misforståelse som ikke skulle skjedd, sier Kathrine Lunde.

Publisert

«Et grenseløst samfunn sender dagens ungdom mot rushelvete», er tittelen på en tekst fra kommentator Kathrine Lunde i Gudbrandsdølen Dagningen.

Kommentaren ble først publisert fredag kveld 2. juni, men etter at reaksjoner begynte å renne inn lørdag, ble teksten avpublisert mens redaksjonen rettet feil.

Kommentaren inneholdt nemlig to konkrete og sentrale faktafeil:

Lunde skrev at Solberg-regjeringen innførte rusreform, samt at politiet ikke lenger kan ransake eller rusteste ungdommer.

La inn rettelse

Begge deler er feil, og nå inneholder den republiserte kommentaren rettelsen:

«Denne kommentaren ble publisert 02.06.2023 med faktafeil. Det er beklagelig og kommentaren ble endret lørdag morgen kl 12, så snart kommentatoren hadde fått klarert fakta etter å ha blitt oppmerksom på faktafeil lørdag morgen.»

Videre:

«I den første versjonen stod det at Rusreformen ble innført av Solberg-regjeringen. Det stemmer ikke, den ble aldri innført, men forslaget skapte endringer. Flertallet på Stortinget i merknader i innstillingen ga uttrykk for at rusavhengige ikke bør straffes. Dette har Høyesterett tatt hensyn til i tre dommer og Riksadvokaten har fulgt opp ved å fortelle politiet og påtalemyndighet skal legge Høyesteretts dommer til grunn. I den første versjonen stod det også at politiet ikke lenger kan ransake ungdommer, eller teste om de er ruset. Det stemmer ikke at politiet ble fratatt virkemidler. Riksadvokaten mente at politiet tidligere hadde gått ut over sine fullmakter. Politiet brukte tvangsmidler det ikke hadde lov til å bruke. Dette ble det ryddet opp i.»

– Ingen hensikt bak

Overfor Journalisten sier Lunde at hun legger seg flat for faktafeilene.

GD-kommentator Kathrine Lunde.

– Man ønsker aldri å gjøre feil, ikke minst videreformidle faktafeil. Det er fryktelig synd, og det er mitt ansvar, så det legger jeg meg flat for. 

– Dette var en misforståelse fra min side, det lå ingen hensikt bak. Journalister og kommentatorer jobber iblant under tidspress, og noen ganger slår det uheldig ut, selv om det aldri er greit å gjøre feil, utdyper Lunde.

Hun sier at hun selv har skrevet mye om internett som ekkokammer tidligere:

– Men her møtte jeg meg selv litt i døra. Jeg hadde en oppfatning om hvordan situasjonen var. Da jeg googlet, fant jeg ting som underbygget nettopp det jeg trodde. Det handler altså ikke om at jeg ikke undersøkte, men at jeg fikk mer av det jeg trodde fra før. Det viser bare at man må være kritisk til kildene man bruker, mener kommentatoren.

– Lite hyggelige henvendelser

Utover lørdagen tikket det inn en rekke henvendelser om saken, og flere fra noen enkeltpersoner, forteller Lunde.

– Det er sjelden at jeg får så mange henvendelser fra ulike deler av landet, og så lite hyggelige henvendelser, med usaklige angrep mot meg, konspirasjonstanker om media og oppfatninger om mine baktanker med å skrive det jeg skriver. Det er synd, og gjør det vanskelig å gå inn i en debatt som er så svart-hvitt, sier Lunde.

Først prøvde hun å gå i dialog, men innså snart at hun måtte gi seg, forteller kommentatoren.

– Kom responsen overraskende på?

– Den er forståelig når jeg har gjort en feil.

Powered by Labrador CMS