Fra noen av nettstedene som brukte bildet.
Fra noen av nettstedene som brukte bildet.

Rottefangeren uten avtale med ANB

Men lommeboken har gradvis åpnet seg.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag fortalte Fredriksstad Blad om Vidar Pedersen som hadde fanget rotte som var 50 cm fra snute til hale. I løpet av dagen gikk saken sin seiersgang på nettsidene til 35 A-presse-eide aviser. Dette skjedde med hjelp fra Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

For å illustrere klippsaken lagde ANB en faksimile av forsiden til Fredriksstad Blad, men den gikk langt utover sitatretten, mente NJ-advokat August Ringvold.

– Dette er et klassisk eksempel på bildetyveri. Det er utvilsomt ulovlig eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring av bilder man ikke har rettigheter til, sa han til Journalisten.

Sjefredaktør Hallgeir Westrum i ANB var torsdag, da Journalisten skrev om bildebruken, overhodet ikke enig i Ringvolds konklusjon.

– Vi mener dette er en faksimile i samsvar med Åndsverklovens paragraf 23.

Pris

Torsdag kom Pedersen og Westrum i kontakt med hverandre. Da tilbød Westrum Pedersen 10.000 kroner for tort og svie. Det var ikke nok, mente Pedersen og avslo tilbudet. Dagen etter ble tilbudet hevet med ytterligere 5.000 kroner.

– Jeg vil ikke kommentere denne saken offentlig, sier Westrum til Journalisten da han får spørsmål om partene er i ferd med å komme til enighet. Han ønsker heller ikke å kommentere om pengebeløpet, og justeringen av det, er et signal om at ANB her har gjort feil.

Pedersen sier til Journalisten at slik han ser det står partene langt fra hverandre. Selv om de ikke har avsluttet diskusjonene, tror han ikke de vil føre fram og at han trolig vil sende en regning til samtlige publikasjoner som har brukt illustrasjonen.

– Jeg har sagt at vi kan gjøre en deal på 20.000 kroner. Det mener han er høyt og jeg lavt, jeg synes det er rart han ikke er mer imøtekommende for å få saken ut av verden.

Trafikk

Saken om kjemperotta ga nettsiden til Fredriksstad Blad kjempetrafikk.

Avisen satte ifølge nettsiden Edda Sandkasse ny trafikkrekord. I alt var det første dag 87.670 unike brukere innom nettstedet. Av dem kom 21.000 fra Facebook. Mandag formiddag hadde nettsamfunnet gitt F-B 48.213 sidevisninger på saken.