<p>VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Arkivfoto: Andrea Gjestvang</p>

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Arkivfoto: Andrea Gjestvang

Svarer på Twitter-spekulasjoner etter VG-ledere om rusreformen

– Jeg legger føringene for hva vi skal mene, fastslår VGs politiske redaktør.

Publisert

To usignerte lederartikler i VG, om den nylig publiserte utredningen fra rusreformutvalget, diskuteres heftig på Twitter.

«Rusreformen burde bygge broer, men skaper konflikt», heter den første lederen, publisert i papirutgaven 23. desember og på nett 24. desember.

Etter at ordbruk i lederartikkelen ble kalt «hjerterått» av Venstre-leder Trine Skei Grande i et intervju med Dagbladet, publiserte VG 14. januar en ny lederartikkel med tittel «VG mener: Tung rusbruk må møtes med helsehjelp, ikke straff».

Spørsmål om habilitet

VGs respons på lederplass til utredningen har fått enkelte Twitter-brukere til å stille spørsmålstegn ved habiliteten til VG-kommentator Yngve Kvistad, selv om det ikke er oppgitt hvorvidt Kvistad faktisk har bidratt til lederartiklene.

En anonym bruker påpeker at Kvistad er gift med generalsekretær Pernille Huseby i paraplyorganisasjonen Actis, som kaller seg rusfeltets samarbeidsorgan.

Det har skapt videre spekulasjoner:

«Lurer på om VGs linje i rusreformen er påvirket av at Actis -sjef Pernille Huseby er gift VG-kommentator @VGyngve, eller om de bare gjør tjenester for å opprettholde sine gode kontakter i politiet...», spør jussprofessor Hans F. Marthinussen ved Universitetet i Bergen.

– Svarer ikke for lederne

Onsdag ettermiddag svarte VGs politiske redaktør Hanne Skartveit direkte i tråden startet av den anonyme brukeren:

«Som politisk redaktør har jeg det delegerte ansvaret fra sjefredaktør for VGs meninger på lederplass. Våre kommentatorer, deriblant Yngve Kvistad, svarer for sine signerte kommentarer. Ikke for lederne. Heller ikke i denne saken. »

Overfor Journalisten utdyper Skartveit:

– Det er jeg som politisk redaktør som svarer for innholdet i VGs ledere, ikke lederskribentene. Jeg legger føringene for hva vi skal mene, sier Skartveit.

Hun legger til:

– En lederskribent kan godt skrive en leder vedkommende personlig er uenig i - eller i hvert fall ikke har sterke synspunkter på. Det er i de signerte kommentarene våre kommentatorer gir uttrykk for sine personlige meninger, sier Skartveit.

Oppgir ikke hvem som skriver

– Har Kvistad bidratt til de to lederartiklene?

– Som sagt, lederne står for VGs syn, ikke den enkelte kommentator sitt. Jeg legger føringene, lederne skrives med påholden penn. I likhet med mine forgjengere, oppgir jeg ikke hvem som skriver lederne.

Yngve Kvistad sier selv til Journalisten:

– Ja, jeg er gift med Pernille Huseby, det er ingen hemmelighet. Det står på våre facebooksider. Vi har vært gift siden hun var redaktør i Nationen.

Skartveits svar i tråden diskuteres videre på Twitter, blant annet av Minerva-kommentator Jan Arild Snoen, som skriver:

«Man kan altså være inhabil bare dersom man skriver signerte artikler, der inhabiliteten lettere kan sjekkes, men ikke når man skriver usignerte artikler? Det var et merkelig prinsipp.»