VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Arkivfoto: Andrea Gjestvang

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Arkivfoto: Andrea Gjestvang

Svarer på Twitter-spekulasjoner etter VG-ledere om rusreformen

– Jeg legger føringene for hva vi skal mene, fastslår VGs politiske redaktør.

Publisert

To usignerte lederartikler i VG, om den nylig publiserte utredningen fra rusreformutvalget, diskuteres heftig på Twitter.

«Rusreformen burde bygge broer, men skaper konflikt», heter den første lederen, publisert i papirutgaven 23. desember og på nett 24. desember.

Etter at ordbruk i lederartikkelen ble kalt «hjerterått» av Venstre-leder Trine Skei Grande i et intervju med Dagbladet, publiserte VG 14. januar en ny lederartikkel med tittel «VG mener: Tung rusbruk må møtes med helsehjelp, ikke straff».

Spørsmål om habilitet

VGs respons på lederplass til utredningen har fått enkelte Twitter-brukere til å stille spørsmålstegn ved habiliteten til VG-kommentator Yngve Kvistad, selv om det ikke er oppgitt hvorvidt Kvistad faktisk har bidratt til lederartiklene.

En anonym bruker påpeker at Kvistad er gift med generalsekretær Pernille Huseby i paraplyorganisasjonen Actis, som kaller seg rusfeltets samarbeidsorgan.

Det har skapt videre spekulasjoner:

«Lurer på om VGs linje i rusreformen er påvirket av at Actis -sjef Pernille Huseby er gift VG-kommentator @VGyngve, eller om de bare gjør tjenester for å opprettholde sine gode kontakter i politiet...», spør jussprofessor Hans F. Marthinussen ved Universitetet i Bergen.

– Svarer ikke for lederne

Onsdag ettermiddag svarte VGs politiske redaktør Hanne Skartveit direkte i tråden startet av den anonyme brukeren:

«Som politisk redaktør har jeg det delegerte ansvaret fra sjefredaktør for VGs meninger på lederplass. Våre kommentatorer, deriblant Yngve Kvistad, svarer for sine signerte kommentarer. Ikke for lederne. Heller ikke i denne saken. »

Overfor Journalisten utdyper Skartveit:

– Det er jeg som politisk redaktør som svarer for innholdet i VGs ledere, ikke lederskribentene. Jeg legger føringene for hva vi skal mene, sier Skartveit.

Hun legger til:

– En lederskribent kan godt skrive en leder vedkommende personlig er uenig i - eller i hvert fall ikke har sterke synspunkter på. Det er i de signerte kommentarene våre kommentatorer gir uttrykk for sine personlige meninger, sier Skartveit.

Oppgir ikke hvem som skriver

– Har Kvistad bidratt til de to lederartiklene?

– Som sagt, lederne står for VGs syn, ikke den enkelte kommentator sitt. Jeg legger føringene, lederne skrives med påholden penn. I likhet med mine forgjengere, oppgir jeg ikke hvem som skriver lederne.

Yngve Kvistad sier selv til Journalisten:

– Ja, jeg er gift med Pernille Huseby, det er ingen hemmelighet. Det står på våre facebooksider. Vi har vært gift siden hun var redaktør i Nationen.

Skartveits svar i tråden diskuteres videre på Twitter, blant annet av Minerva-kommentator Jan Arild Snoen, som skriver:

«Man kan altså være inhabil bare dersom man skriver signerte artikler, der inhabiliteten lettere kan sjekkes, men ikke når man skriver usignerte artikler? Det var et merkelig prinsipp.»

Powered by Labrador CMS