– Høringen ble litt vel overordna, sier Sarah Sørheim etter dagens innspillsmøte med Ytringsfrihetskommisjonen.
– Høringen ble litt vel overordna, sier Sarah Sørheim etter dagens innspillsmøte med Ytringsfrihetskommisjonen.

Sarah Sørheim: – Kanskje litt for få konkrete innspill fra bakken

Støtter invitasjon av Resett.

Publisert Sist oppdatert

Nyhetsredaktør i NTB, Sarah Sørheim, deltok på dagens innspillsmøte med Ytringsfrihetskommisjonen. NTB var en av fem medier som var invitert til å komme med innspill.

I tillegg til å holde et innlegg på vegne av NTB, måtte hun også svare på spørsmål fra medlemmer av kommisjonen.

Hun mener det er bra presseorganisasjonene og mediene kommer til ordet, men hun savnet flere representanter fra redaksjonene.

Mer om arbeidsvilkårene

– Jeg synes vi kanskje var litt få fra redaksjonene. Jeg skulle gjerne hørt mer om hvordan arbeidsvilkårene faktisk er for norske journalister, sier hun til Journalisten i etterkant av møtet.

– Hva tenker du om utvalget som fikk uttale seg?

– Jeg vet ikke helt hva som har vært utvelgelseskriteriene, men jeg synes det er bra at mediene får snakket direkte med Ytringsfrihetskommisjonen. Du kan ikke ha en ytringsfrihetskommisjon uten å tenke gjennom hvordan mediene fungerer. Mediene og ytringsfriheten er helt knyttet sammen, men jeg savna litt flere med operativ erfaring, sier Sørheim og legger til:

– Jeg kunne ønsket meg flere mediehus der. Av mange grunner, men en av dem er at vi kan og må snakke overordna om prinsippene. Rammevilkår og hvordan ytringsfriheten og den fungerende offentlighet bygges, skjer jo hver dag i praksis i møte med offentlige myndigheter. Høringen ble litt vel overordna, og det var kanskje litt for få konkrete innspill fra bakken, sier NTB-redaktøren.

– Jeg er usikker på hvordan Ytringsfrihetskommisjonen skal omsette dette i praktiske og velrettede tiltak.

Fanget av metadebatten

Resett-redaktør Helge Lurås var blant medierepresentantene som fikk sine tilmålte fem minutter taletid, og Lurås fikk også flere spørsmål i etterkant fra kommisjonsleder Kjersti Løken Stavrum.

– Hva tenker du om at Helge Lurås fikk prate i dag?

– Jeg synes det er kjempebra at de blir invitert til å holde innlegg. Det ville vært underlig å ikke inkluderer noen representanter for den typen medier. Jeg usikker på om det var et poeng i å bruke så mye tid på dem i spørsmålsrunden. Jeg tror at vi noen ganger blir fanget av metadebatten. Hvor det å skulle forsvare at man inviterer inn stemmer som Lurås, blir så viktig for Ytringsfrihetskommisjonen at de ironisk nok ender opp med å bruke altfor mye tid på dem, sier Sørheim.

– Den gruppa som hørte på i dag er helt i stand til å gjøre egne kritiske vurderinger. Jeg synes det var relevant å høre Lurås, så får vi tenke gjennom det han sier og vurdere hvordan vi skal forholde oss til det. Den tilliten kan man godt vise den gruppa, det tror jeg de klarer utmerket.

Powered by Labrador CMS