Riksadvokat Jørn Maurud ga Human Rights Service medhold i den såkalte foto-saken.
Riksadvokat Jørn Maurud ga Human Rights Service medhold i den såkalte foto-saken.

Riksadvokaten ga HRS fullt medhold i sak om fotoforelegg

Avviser at publiseringen bryter med åndsverkloven.

Publisert Sist oppdatert

Human Rights Service har vunnet fram i klagesaken de anla etter å ha fått et forelegg for å ha publisert et bilde. Riksadvokaten gir HRS fullt medhold.

Saken henlegges som intet straffbart forhold, skriver organisasjonen på sin nettside rights.no.

– Dette er ikke bare en seier oss, men for presse-, informasjons- og ytringsfriheten, sier redaktør for nettstedet Rita Karlsen til document.no.

Riksadvokat Jørn Maurud avviser at publiseringen av bildet bryter med åndsverkloven, og påpeker også at heller ikke den såkalte rasismeparagrafen i straffeloven kunne komme til anvendelse.

Henlagt to ganger

HRS ble i fjor ilagt et forelegg på 20.000 kroner etter at de publiserte et bilde av inngangspartiet på kjøpesenteret Oslo City i 2017. I tillegg fikk redaktør Rita Karlsen et forelegg på 8.000 kroner.

Bildet viser flere tilfeldig forbipasserende personer. En kvinne med hijab, som kunne ses i bildet, anmeldte HRS for brudd på bestemmelsen om «retten til eget bilde» i åndsverkloven.

Politiet ville henlegge saken to ganger, men statsadvokaten gikk likevel videre med etterforskning. Det endte med forelegg til HRS og Karlsen.

Fikk støtte fra presseorganisasjoner

Både Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag har støttet HRS og sendte Riksadvokaten skriv for å gi uttrykk for sitt syn.

Generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen understreket at det var et spørsmål om ytringsfrihet. Han påpekte at om forelegget skulle bli stående, ville det bli nesten umulig å drive reportasjevirksomhet i Norge fra offentlige steder.

Etter Riksadvokatens syn har Statsadvokaten tatt et uriktig utgangspunkt ved lovfortolkningen og lagt vekt på forhold som ikke er relevante for å vurdere om handlingsnormen i åndsverkloven er overtrådt.

Powered by Labrador CMS