Leder Tron Strand i Pressens Offentlighetsutvalg.
Leder Tron Strand i Pressens Offentlighetsutvalg.

46 kommuner svarte ikke på innsynskrav: – Lovbrudd

Testet kommunenes åpenhet.

Publisert Sist oppdatert

Når det såkalte Åpenhetsbarometeret presenteres tirsdag denne uka, inngår funn om en klart negativ trend for kommunenes respons på innsynskrav.

I en undersøkelse utført av Kommunal Rapport og Pressens offentlighetsutvalg har alle landets 354 kommuner mottatt to innsynskrav.

Til sammen 46 av kommunene har latt minst ett av innsynskravene stå ubesvart.

– Det er uhørt og kommunene gjør seg skyldig i lovbrudd, sier Tron Strand, leder av Pressens offentlighetsutvalg, i en pressemelding om funnene.

Manglende svar er å regne som avslag etter offentlighetsloven.

33 av landets 354 kommuner (9,2 prosent) besvarte ikke et krav om innsyn i kommunedirektørens arbeidsavtale. Dette var det samme innsynskravet som offentlighetsutvalget sendte i 2018, den gang med 10 avslag (2,4 prosent).

Det andre kravet i undersøkelsen, om årlig godtgjørelse til ordfører og varaordfører, ble stående ubesvart fra 31 kommuner og var ikke med i 2018-undersøkelsen.

– Her har ikke kommunene som ikke har svart noe annet valg enn å skjerpe seg. Dette er helt uakseptabelt, sier Strand i meldingen.

  • Åpenhetsbarometeret presenteres under Åpenhetsseminaret 2021, som avholdes tirsdag 28. september. Arrangementet kan følges direkte her på Journalisten.
Powered by Labrador CMS