Maria Amelie satser blant annet på forfatterskap og forelesninger i tiden fremover. Her under en TED-forelesning i januar. Foto: Alex Asensi/TedxOslo

Maria Amelie ute av Teknisk Ukeblad

Har sluttet for å satse på karriere som forfatter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tenkte at jeg nå skulle gjøre noe annet etter fire år, siden dette var min første jobb.

Det sier Maria Amelie på telefon fra et sted i Sørøst-Asia der hun planlegger å kombinere ferie og bokskriving den neste måneden.

Etter fire år som journalist i Teknisk Ukeblad (TU) har 29-åringen sagt opp og forlatt jobben. Til tross for flere jobbtilbud, vil hun nå bruke tiden på andre prosjekter som har måttet vike under årene som journalist.

Forfatterskap

For øyeblikket er i hun i ferd med å ferdigstille en bok om ytringsfrihet i arbeidslivet. Boken forfattes sammen med tidligere TU-kollega Dag Yngve Dahle og kommer til høsten. Samtidig jobber hun med en bok om entreprenørskap, som er temaet hun har jobbet mest med i TU de siste to årene.

Amelie sier hun også har planer om en videodokumentarfilm. I tillegg foreleser hun om bakgrunnen og opplevelsen for fire år siden.

– Jeg følger fortsatt sakene.

Papirløs

Det var høsten 2010 at Madina Salamova, som hun egentlig heter, ga ut boka Ulovlig norsk under pseudonymet Maria Amelie, som hun også bruker i det daglige og som journalist. Boka handler om ankomsten til Norge og livet som papirløs. I fjor høst kom oppfølgeren Takk som handler om de seks dagene hun tilbragte på Trandum utlendingsinternat i 2011.

I januar 2011 ble Amelie pågrepet av politiet for å bli kastet ut av landet. I slutten av januar ble hun sendt til Russland. Senere reiste hun til Polen der hun fikk innvilget fribystatus for forfattere. 16. april var hun tilbake i Norge etter at hun hadde fått innvilget en søknad om arbeidsopphold på bakgrunn av en regelendring for faglærte.

Se Journalistens dekning av Maria Amelie-saken her.

TU-tilbud

Allerede 18. januar hadde hun takket ja til et jobbtilbud fra TU om å bli journalist i fagbladet. Ideen om å tilby henne jobben hadde oppstått spontant på et morgenmøte i redaksjonen 14. januar. Noen timer senere samme dag hadde både toppsjef og styreleder gitt klarsignal for jobbtilbudet. Amelie takket ja, og begynte i jobben i juni.

– Teknisk Ukeblad var helt fantastiske som ga meg jobb. Jeg hadde mange jobbtilbud, men deres var det mest konkrete og reelle, sier Amelie.

Hun har ikke fått norsk statsborgerskap ennå, men 29-åringen har allerede hatt permanent oppholdstillatelse en stund. Hun sier derfor at hun ikke risikerer noe ved å gå fra en fast jobb nå.

Jeg vil fortsette å jobbe med avsløringer

Mange jern i ilden

Selv om Amelie nå har forlatt TU og definerer seg selv mer som forfatter enn frilanser i fortsettelsen, er hun ikke enig i at hun forlater journalistikken.

– Den boka som vi skal gi ut nå er også journalistikk, og jeg vil fortsette å jobbe med avsløringer.

– Hvis jeg hadde ønsket å fortsette som journalist i mange år fremover, hadde jeg blitt i Teknisk Ukeblad fordi de er innovative. Jeg liker journalistikk, men jeg er mer glad i å skrive bøker. Det har vært hektisk i mange år, og nå vil jeg utfordre mulighetene jeg har med papirer.

Berømt

Redaktør Tormod Haugstad har jobbet tett med journalisten de siste fire årene. Han skryter både av hennes arbeidsinnsats og sosiale egenskaper.

– Hun hadde ingen journalistisk erfaring da hun begynte, men har hatt en fantastisk fin utvikling, sier Haugstad.

Han sier Amelie har tilført TU mange gode saker, særlig innenfor temaområdene karriere og utdanning og om bedrifter i oppstartsfasen. Det tilfører han at hun har skaffet et stort kildenettverk.

Det var en kjempehøy risiko for oss

– Hun var vår mest berømte medarbeider som papirløs da hun kom. Og hun er vår mest berømte journalist med nettverket hennes når hun slutter.

Risiko

Også ansvarlig redaktør og administrerende direktør Jan Moberg skryter både av Amelies arbeidsinnsats gjennom fire år og hennes sosiale egenskaper.

– Vi har hatt stor glede og nytte av henne, sier Moberg.

Ansvarlig redaktør og
administrerende direktør
Jan Moberg i Teknisk
Ukeblad. Arkivfoto
Journalisten

Det var han som en januardag for fire år siden underskrev ansettelsespapirene som bidro til å gi saken en løsning. Moberg sier det var viktig for TU den gangen ikke å bli involvert i asyldebatten, men få ut budskapet om at Amelie var en person de ønsket å rekruttere fordi hun var kvinne, skrivefør og hadde mastergrad fra NTNU.

– Det var en kjempehøy risiko for oss den gangen, det skal jeg ikke legge skjul på. Derfor er det gledelig at det har klaffet slik vi hadde håpet og trodd.

Han sier hun har utviklet seg under perioden i TU, men at han har skjønt at hun har hatt et ønske om også å gjøre andre ting.

– Maria kommer til å nå langt.

Powered by Labrador CMS