Politisk redaktør Jarle Mjøen i Altaposten. Foto: privat
Politisk redaktør Jarle Mjøen i Altaposten. Foto: privat

Mener kritiske artikler førte til politietterforskning

Politisk redaktør Jarle Mjøen i Altaposten mener den såkalte pass-saken burde blitt henlagt før den havnet i retten.

I sommer skrev Journalisten at Altapostens politiske redaktør måtte møte i retten. Jarle Mjøen var nemlig tiltalt etter å ha nektet å godta et forelegg for å ha undertegnet i sin kones navn på et fullmaktsskjema.

Mjøen ble nylig frikjent i tingretten, og onsdag ble dommen rettskraftig etter at ingen av partene valgte å anke avgjørelsen. I en kronikk forteller Mjøen sin versjon av historien. 

Da saken ble kjent i sommer antydet redaktørens egen avis at tiltalen kunne ha sammenheng med at Mjøen har ført i pennen flere kritiske saker om Vest-Finnmark politidistrikt. 

Sammenheng

Mjøen har tidligere ikke ønsket å kommentere denne siden av saken, men bekrefter nå at han mener det er sammenheng mellom hans kritiske artikler, og at han er etterforsket og tiltalt.

– Det er min følelse, og ikke noe som jeg kan bevise. Men jeg er hellig overbevist om at det har en sammenheng. Siden denne saken startet har jeg stilt spørsmålet om hvorfor politiet bruker så mye ressurser på den. Det har jeg ikke fått noen god forklaring på. Da er min konklusjon at det er meg de har ment å svekke, og at det har sammenheng med kritiske saker jeg har ført i pennen, sier Mjøen, som særlig trekker fram en artikkel fra i fjor om en kvinne som i avisen ble sitert på at politiet ba henne «reise til helvete» da hun ba om hjelp etter en utforkjøring. Sakte vakte også nasjonal interesse.

– Det er mange medier rundt om i landet som skriver kritiske saker om politiet. Hvorfor er det akkurat i Vest-Finnmark at slik artikler fører til etterforskning av en politisk redaktør?

– Det er vanskelig å svare på. En av forklaringene jeg ser er at politidistriktet ikke har tatt ledelsesansvar og foretatt fornuftige prioriteringer. Hvem som står bak begir jeg meg ikke inn på. Men hvem som har ansvaret hersker det ingen tvil om. Det er politimesteren. Det er han som har tatt ut tiltalen og han som har hatt mulighet til å stoppe den på alle plan og i alle faser og utvikling av saken.

Politimester Torbjørn Aas ønsker ikke å kommentere saken overfor Journalisten.

Ikke personkonflikt

Mjøen avviser at det ligger en personkonflikt til grunn mellom de to.

– Ikke som jeg ser det. Jeg har aldri hatt en negativ ordveksling med politimesteren. Men jeg har oppfattet han som vanskelig i forhold til en del saker i intervjusituasjoner. Ellers kjenner jeg ham ikke, og har ingenting å utsette på ham.

Powered by Labrador CMS