Knut S. Evensen er redaktør i Jarlsberg Avis. Foto: Birgit Dannenberg
Knut S. Evensen er redaktør i Jarlsberg Avis. Foto: Birgit Dannenberg

Lokalavisa uønsket

Etter at den slo opp at elever støttet Norgespatriotene. Klage sendt til PFU.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag slo holmestrandsavisa Jarlsberg Avis opp at flere av elevene ved Holmestrand Videregående skole viste sin støtte til Øyvind Heian og Norgespatriotene under en skoledebatt.

Kald

Bakgrunnen for oppslaget «Brunstøtte fra elever» var hovedoppslaget på førstesiden torsdag, var at et trettitalls elever ikke vendte Heian ryggen da han snakket, slik det skjedde i Horten og Tønsberg.

– Jeg ble helt kald. Det var nesten helt uvirkelig at det var mulig å sette et slikt bilde og en sånn tittel på førstesiden av lokalavisen. Jeg ble sint på elevenes vegne, forteller rektor Kari Thomassen ved skolen til Journalisten.

Oppslaget ble fredag klaget inn for PFU for brudd på ikke mindre enn ni punkter i Vær Varsom-plakaten.

Thomassen forteller at hun har mottatt telefoner fra flere opprørte foreldre som har fortalt henne at de sa opp avisen med umiddelbar virkning da de så oppslaget. Av de 250 elevene ved skolen, er to tredjedeler under 18 år, noe Thomassen mener gjør oppslaget verre. Ikke minst fordi forsiden ikke er sladdet.

Ryggen til

Da NRK Østafjells intervjuet Jarlsberg Avis’ redaktør Knut S. Evensen samme dag som avisen hadde oppslaget, sa han klart ifra at de ikke ville gi noen beklagelse, siden avisen gjenga inntrykket journalisten satt igjen med etter skoledebatten.

Senere på dagen dro rektor sammen med viserektor og noen av elevene til redaksjonen for å møte Evensen.

– Vi ble intervjuet fikk kommet til orde. I det møtet mente redaktøren at han ikke hadde noe å beklage. Men i artikkelen dagen etter kom det en beklagelse, sier rektor og legger til: – Evensen mente elevene burde skjønne at de kunne komme i en slik situasjon når de ikke reiste seg og snudde ryggen til.

Thomassen sier at Jarlsberg Avis ikke er ønsket på skolen. Tirsdag avholdt man skolevalg, noe lokalavisen vanligvis ville dekket. Nå var den ikke velkommen.

– Det er klart at vi følger med på saken, og utfallet i PFU vil farge vår avgjørelse videre. Men akkurat nå inviterer vi ikke Jarlsberg på skolen.

Dekning

Redaktør Evensen forteller til Journalisten at han ikke ville gi noen beklagelse på torsdag fordi han ville få med seg helheten i saken. Han mener den ikke er så enkel som man skal ha det til.

Tirsdag brakte Jarlsberg Avis et leserbrevder det hevdes at flere elever klappet for Heians innlegg, noe de som ble intervjuet nektet for. Forfatteren signerer seg som elev ved skolen og skriver at «Jeg og flere med meg klappet for Heian (…)».

Evensen er usikker på om journalisten faktisk snakket med elevene som er avbildet i avisen og spurte dem om deres sympatier.

– Jeg vet ikke om han snakket med dem, de forsvant så fort, sier Evensen.

– Så det var ikke dekning for oppslaget torsdag?

– Det er klart det ikke var det, det er derfor jeg beklaget det, sier redaktøren og forteller at han også tilbød seg å bistå rektoren i utformingen av PFU-klagen.

 

Powered by Labrador CMS