Tidligere Dagbladet-redaktør Arve Solstad i 2011 med biografien "Storoksen", forfattet av Christopher Hals Gylseth. Foto: Kathrine Geard
Tidligere Dagbladet-redaktør Arve Solstad i 2011 med biografien "Storoksen", forfattet av Christopher Hals Gylseth. Foto: Kathrine Geard

Arve Solstad er død

Den tidligere sjefredaktøren i Dagbladet ble 80 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

Arve Solstad døde i sitt hjem i Oslo i dag 80 år gammel, opplyser familien til NTB. Solstad var sjefredaktør i Dagbladet fra 1973 til 1989 og deretter politisk redaktør fram til 1995.

Sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet sier at han opplever at dødsfallet kom brått selv om han var i en høy alder.

– Det har vært mange inspiratorer for meg i Dagbladet, men Arve er den viktigste. Jeg har hatt nær kontakt med ham, og opplevde ham som åndsfrisk og i god form til det siste, sier Markussen til Journalisten.

Han beskriver Solstad som en av etterkrigstidens største redaktører i norsk presse. Det viktigste han mener Solstad gjorde var å lede Dagbladet bort fra å være et partiorgan for Venstre til å bli et frittstående presseorgan.

– Han banet veien for at flere aviser brøt ut av partilojaliteten.

Ble kontroversiell

Markussen trekker også fram Solstads fornyelse av den politiske journalistikken. Han sier at Solstad bygde opp et fantastisk team av reportere og kommentatorere rundt seg.

– Det var som følge av den nye linja våren 1971 at Dagbladets reportasjer om Bortens omgang med fortrolige dokumenter som førte til regjeringens avgang. Og velgernes klare nei til EF i 1972 ble fremskyndet av Dagbladets reportasjer.

Dagens Dagblad-redaktør beskriver 1970-tallet som Solstads store journalistiske tid, men han legger heller ikke skjul på at det var mye strid rundt ham.

– Det skal sies at han ikke var ukontroversiell innad. Da han ble sjefredaktør hadde han veldig ryggdekning, men det blåste ganske frist rundt Solstad på slutten av 1980-tallet og inn på 1990-tallet, sier Markussen.

Ledet Dagbladet i 16 år

Solstad ble født 15. november 1935 i Orkdal. Han var professor II ved Institutt for medier og kommunikasjon ved UiO siden 1994. Solstad tok artium på Orkdal landsgymnas i 1955 og magistergraden i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo i 1964 på avhandlingen “Republikanerne i 1905”. Han var hjelpelærer i statsvitenskap ved UiO fra 1965 til 1969. I 1960-61 var han formann i Studenttinget og studerte året etter ved Universitet i Lund. (Kilde: Wikipedia)

Som journalist og redaktør ledet Solstad Dagbladet fra å være et partiforpliktet venstreblad til å bli et frittstående presseorgan. Solstad rykket opp til sjefredaktør i Dagbladet fra 1973 og satt i posisjonen til 1989. Fra 1990 til 1995 jobbet han som politisk redaktør.

Han ledet også overgangen til tabloidformat i 1983, etterfulgt av en periode med betydelig økning i opplaget.

Solstad var leder i Norsk Pressehistorisk Forening 1993-2003 og leder av Oslo Redaktørforening. Arve Solstad er tildelt Fritt Ords honnørpris for året 2000 og Narvesenprisen i 1969.

Maktutøver

I biografien «Storoksen. Arve Solstad og Dagbladet» fra 2011 beskriver Christopher Hals Gylseth journalist Solstad som «den kritiske journalistikkens far». Som redaktør trekker han fram langsiktighet, grundighet og hans briljante evne i utøvelsen av makt og strategisk tankegang som Storoksens fremste egenskaper.

Les også: Maktglad, manipulerende og strategisk briljant