Julian Assange har fått tillatelse til å gifte seg med partneren Stella Moris i fengsel.

Assange får gifte seg i fengsel

– Jeg er lettet over at fornuften seiret.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange har fått tillatelse til å gifte seg med partneren Stella Moris i fengsel.

Assange har sittet fengslet i fengselet Belmarsh i London siden 2019, da USA forsøkte å få ham utlevert.

Paret møttes da Assange bodde i den ecuadorianske ambassaden i London, i et forsøk på å unngå utlevering. De har to barn sammen.

– Jeg er lettet over at fornuften seiret, og jeg håper det ikke blir ytterligere innblanding i vårt giftermål, sa Moris til britiske Press Association (PA).

Assange og partneren Stella Moris har forsøkt å få gifte seg i flere år.

– Herr Assanges forespørsel ble mottatt, vurdert og behandlet på den vanlige måten, slik som for enhver innsatt, sa en talsperson for fengselet.

Assange, som er australsk statsborger, ble pågrepet av politiet etter fem år i Ecuadors ambassade. Der hadde han forsøkt å få politisk asyl, i et forsøk på å unngå å bli utlevert til Sverige, der han var anklaget for overgrep.

Assange fryktet at han ville tas fra Sverige til USA, som har utstedt en omfattende tiltale i 18 punkter mot 50-åringen. Han anklages blant annet for brudd på den amerikanske spionasjeloven.

Tiltalen er knyttet til at Wikileaks i 2010 offentliggjorde 500.000 graderte dokumenter som avdekket lite flatterende sider ved USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

En britisk dommer avviste i januar en amerikansk forespørsel om utlevering, men det ble fremmet en anke, og saken er ennå åpen.

Det er ikke satt noen dato for bryllupet. Paret har i flere år forsøkt å få gifte seg.

Powered by Labrador CMS