Utenriksminister Anniken Huitfeld har fått henvendelse om Assange-saken på sitt bord.

Ber utenriksministeren gå inn i Assange-saken

Den norske UNESCO-kommisjonen mener norske myndigheter bør kjempe for løslatelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

21. oktober, noen dager før Wikileaks-grunnlegger Julian Assange igjen måtte møte i britisk rett i utleveringssaken USA har reist, mottok utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) en klart formulert henvendelse:

Den norske UNESCO-kommisjonen ber norske myndigheter engasjere seg for å få Assange løslatt umiddelbart i Storbritannia, samt få USA til å droppe rettsprosessen mot ham.

Assange risikerer 175 års fengsel hvis han blir stilt for retten i USA, der han er tiltalt etter den såkalte Espionage Act.

– Farlig presedens

«Kommisjonens medlemmer vil be utenriksministeren om å komme med en oppfordring til USAs president president Joe Biden om å legge ned utleveringsbegjæring og droppe tiltale mot Julian Assange. Videre ber UNESCO-kommisjonens medlemmer utenriksministeren om en henvendelse til Storbritannias utenriksminister med oppfordring til stans i utleveringssaken og øyeblikkelig løslatelse av Julian Assange», lyder det i brevet.

Videre:

«Vi mener det vil skape en farlig presedens og bidra til nedkjøling av den offentlige debatten hvis avsløring av krigsforbrytelser blir behandlet som alvorlige kriminelle handlinger på linje med landsforræderi.»

UNESCO-kommisjonen skal rådgi norske myndigheter og fungere som bindeledd mellom sivilsamfunnet, ulike fagmiljøer og regjeringen. Ansvarsområdene er utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon.

– Veldig presserende

Kommisjonens leder er Rebekka Borsch, som er avdelingsdirektør i NHO og tidligere statssekretær i Utdanningsdepartementet.

– Ytringsfrihet og pressefrihet er noen av feltene vi jobber med og har ansvar for. Vi har flere medlemmer som er veldig engasjerte på disse frontene, og som ser nettopp denne saken som en aktuell og veldig presserende sak, som det over tid ikke har vært rettet nok oppmerksomhet mot, sier Borsch til Journalisten.

Én ting er behandlingen av Assange, men saken har også en prinsipiell side, sier kommisjonslederen.

– Det handler om hvordan vi som samfunn skal hegne og verne de som tar på seg varsleroppgaver, med fare for liv og helse, noe som jo blir illustrert i denne enkeltsaken.

– Ikke naive

Det er Borsch som leder som har signert henvendelsen, men alle medlemmene i kommisjonen har aktivt gitt sin støtte til brevet, forteller hun.

– Vi gjør selvfølgelig dette i et håp om at en påpekning om hvor presserende situasjonen er, kan påvirke noe. Samtidig er vi heller ikke så naive at vi tror alt ordner seg bare vi sender et brev. Men en del av kommisjonens offentlige funksjon er å påpeke saker av viktig karakter overfor de som faktisk sitter med beslutningsmakt, avslutter Borsch.

Også professor emeritus i journalistikk Rune Ottosen er medlem av kommisjonen.

Han uttalte nylig til Journalisten at forholdene Assange holdes under gjør at han er å regne som en politisk fange.

Ikke respondert

Kommisjonsleder Borsch opplyser at de hittil ikke har fått respons fra utenriksdepartmentet.

På henvendelse fra Journalisten har departementets kommunikasjonsenhet lovt å svare «så snart vi kan.»

Assange møtte i retten i London 27. og 28. oktober, der en kjennelse om å utlevere ham til USA skulle opp for behandling. Rettens avgjørelse er ikke klar ennå.

Powered by Labrador CMS