Tror ikke OL gir økt ytringsfrihet

Store arrangementer fører alltid til innstramminger, mener Kina-ekspert.

Publisert Sist oppdatert

Universitetslektor Elin Sæther tror OL fører til at kinesiske journalister blir ekstra forsiktige. Men det trenger ikke bety at ytringsrommet innskrenkes.

Sæther skriver doktoravhandling og medienes rolle og framveksten av en mer kritiske presse i Kina. På gårsdagens seminar i regi av Kinaprogrammet ved Norsk senter for menneskerettigheter, framholdt Sæther at det er ulogisk å forvente at OL på kort sikt skal gi større ytringsfrihet.

Selvsensur

– Store arrangementer som partikongress og folkekongress (nasjonalforsamlingen, red.anm.) fører alltid til innstramminger. Det betyr at kinesiske journalister er ekstra forsiktige, sier Sæther.

Hun understreker at det ikke betyr innstramminger på lengre sikt. Men siden selvsensuren i kinesiske medier bygger like mye på magefølelse for hva som er tillatt til enhver tid, som på klare instrukser, kan vi regne med at mange pressefolk legger ekstra bånd på seg de neste månedene.

Protestaksjoner

Vestlige journalister som dekker OL, vil trolig oppleve at misnøyde grupper og politiske dissidenter forsøker å bruke anledningen til å bli hørt. Hvor godt de lykkes, avhenger både av medienes interesse og av hvor effektivt kinesiske myndigheter forebygger opposisjonelle ytringer.

Koen Wellens fra senteret, som også innledet torsdag, sier til Journalisten at han venter stor aktivitet fra den undertrykte religiøse bevegelsen Falun Gong i månedene fram til OL-åpningen 8. august.

Fengslet

Samtidig tviler Wellens på at Falun Gong har styrke nok til å markere seg i selve Kina. Bevegelsen fikk hard medfart etter at den brøt alle politiske tabuer i 1999, og eksperten på kinesisk religionspolitikk regner med at alle sentrale aktivister sitter innesperret.

I utlandet, og særlig når OL-ilden kommer til San Francisco, vil bevegelsen markere seg desto sterkere. Andre Kina-eksperter tror bevegelsen kan overraske myndighetene med nye aksjoner på kinesisk jord under sommerlekene.

Powered by Labrador CMS