Foto: Harald Henden
Foto: Harald Henden

Krigsbilder til musikk

I den nyskapte forestillingen «Krig!» får Tromsø kammerorkester visuelt følge av Harald Hendens og Stian Lysberg Solums fotografier.

Publisert Sist oppdatert

Det er fiolinisten Kolbjørn Holthe som har utviklet forestillingen sammen med regissør Ketil Høegh fra Hålogaland Teater og VGs fotograf Harald Henden. Tromsø kammerorkester skal spille musikk av Dmitrij Sjostakovitsj og Richard Strauss. Sjostakovitsj` kammersymfoni veves sammen med bilder av Solum og Henden, mens musikken til Strauss skal visualiseres i et maleri som performancekunstneren Siren Kathrine Waarøe utfører.

Spent

Henden er spent foran multimediekonserten på Musikkhøgskolen i Oslo fredag. Han tror det er en av de første gangene det er gjort et slikt samarbeid mellom en fotojournalist og et symfoniorkester.

– Dette er iallfall en spennende og ny måte å presentere bilder for publikum på for meg.

Holthe, som er kunstnerisk ansvarlig, peker på at de politiske og økonomiske aspektene ved krig sjelden mangler fokus. Men denne forestilling vil utspille seg på et følelsesmessig og individuelt plan.

– Vi ønsker å fortelle om krigens emosjonelle aspekter på en måte som appellerer direkte til de dypeste menneskelige følelsene i oss.

Serena

Frilanseren Lysberg Solums fotografier av angrepet på Serena hotell i Kabul i 2008 vil være en del av forestillingen. Noen av dem har ikke vært publisert før. Bildene fra terrorangrepet der journalist Carsten Thomassen ble drept, skal vise oss tragedien på nært hold – og samtidig være en gjenklang til Hendens fotografier fra verdens konfliktområder, lyder forhåndsreklamen.

– Gjennom å vise krigspåvirket kunst ønsker vi å hedre ofre og etterlatte i slike konflikter; det er deres egen sjel og kreativitet, deres eget håp, som har gjort at de bidrar til en framtid, tross alt vondt som er hendt dem, sier Kolbjørn Holthe og Ketil Høegh.

Powered by Labrador CMS