Marina Ovsjannikova hadde spilt inn en videouttalelse før hun gjennomførte tv-demonstrasjonen mandag.
Marina Ovsjannikova hadde spilt inn en videouttalelse før hun gjennomførte tv-demonstrasjonen mandag.

Både VG og NRK siterte tvilsom Twitter-konto: – For fort i svingene

Hevdet å være den russiske tv-demonstranten.

Publisert Sist oppdatert

Mens mange tirsdag formiddag ventet på nytt om den russiske tv-medarbeideren som stormet en direktesending med antikrigsbudskap, valgte både VG og NRK å sitere en Twitter-konto som tilsynelatende ga ny informasjon.

Kontoen med Twitter-brukernavn @Marinaovsy tilhørte tilsynelatende Marina Ovsjannikova, som mandag stormet inn i tv-studio i russiske Kanal 1 der hun jobbet, med en plakat mot krig og propaganda.

På kontoen ble det hevdet både at Ovsjannikova var satt i husarrest, at hun risikerte 5-10 års fengsel og at hun ikke angret på det hun hadde gjort.

NRK vinklet først sin artikkel om Ovsjannikova på Twitter-kontoens meldinger:

«– Eg angrar ikkje, seier redaktør som braut inn i direktesending på statleg russisk TV».

Men så forsvant alle meldingene. Og litt senere forsvant hele kontoen.

Nå hersker det betydelig tvil, for å si det mildt, om kontoen virkelig var knyttet til Ovsjannikova. At kontoen er opprettet i mars 2022 bidrar ikke til verifiseringen.

Både VG og NRK har endret i artiklene, og skriver at de tidligere slo fast at kontoen tilhørte Ovsjannikova.

NRK skriver attpåtil at de har gjort undersøkelser som viser at den mest sannsynlig ikke er ekte.

Breakingsjef Robert Simsø i VG skriver til Journalisten:

– Vi hadde fra tidlig på morgenen av bestemt oss for å følge opp den oppsiktsvekkende opptrinnet på russisk TV og hvordan det går med den kvinnelige journalisten. Så da kastet vi oss over det da det så ut som hun hadde sendt en tweet fra husarrest. Det gikk nok for fort i svingene og vi burde brukt mer tid på å sjekke om dette faktisk er hennes egne ord og hennes konto.

Han legger til:

– Vi justerte det veldig raskt da vi ble oppmerksomme på det - og tydeliggjorde for leserne at det er rimelig tvil om det er hennes konto. Saken er nå skrevet slik at det kommer tydelig frem at det er høyst usikkert om at dette er hennes ord og vi har også lagt en solid rettelse i bunn av manuset for å fortelle om våre vurderinger, slik at leserne forstår bakgrunnen for at det ble slik.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax er Twitter blokkert for bruk fra Russland.

Så langt Journalisten kan finne, har det tirsdag ettermiddag ikke kommet noen bekreftet informasjon om hva som har tilstøtt Ovsjannikova etter tv-stuntet, eller hvor hun befinner seg.

Meduza-redaktør Kevin Rothrock skriver på Twitter at fire forskjellige forsvarsadvokater ikke har klart å finne henne i Moskva i løpet av tirsdagen. Han slår også fast, for egen regning, at den siterte kontoen er falsk.

Powered by Labrador CMS