Marina Ovsjannikova med antikrigsbudskap på russiske Kanal 1 i går, mandag.

Russisk redaktør hylles etter tv-storming – går uviss skjebne i møte

Kan rammes av fersk russisk lovendring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den russiske tv-redaktøren Marina Ovsjannikova mottar hyllest fra mange kanter etter opptredenen på kanalen der hun jobber i går, mandag.

Med en plakat i hendene stormet Ovsjannikova inn bak nyhetsankeret under en direktesending.

På plakaten sto det: «Stopp krigen. Ikke tro på propaganda. De lyver til dere.»

Ovsjannikova skal ha blitt anholdt etter opptredenen, og det er helt usikkert hvilke reaksjoner hun kan vente seg.

Hyllest

Nå mottar Ovsjannikova hyllest på ulike måter.

Den europeiske journalistføderasjonen EFJ har lagt ut sin fulle støtte til redaktøren på sine nettsider, og krever at hun løslates.

– Ovsjannikovas etiske opptreden minner journalister på at de skal tjene sannheten og allmenhetens interesser, ikke spesialinteressene til makthaverne. Vi fordømmer på det sterkeste anklagene mot henne og krever at de legges vekk øyeblikkelig, uttaler generalsekretær Ricardo Gutiérrez.

Et profilbilde på en Facebook-profil i hennes navn har på under et døgn fått mer enn 100.000 likes og 43.000 kommentarer med støtteerklæringer.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskij takket Ovsjannikova personlig i en tv-sendt tale natt til tirsdag, skriver blant andre NRK.

Leder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag beskriver opptredenen slik:

– Marina Ovsyannikova er et eksempel på en modig journalist som tar et sterkt oppgjør med propaganda-maskineriet til Putin. Vel vitende om at dette kan få alvorlige konsekvenser for henne selv og flere rundt seg, skriver Tryggestad til Journalisten, og legger til:

– NJ stiller seg i rekken av organisasjoner som fordømmer anklagene mot henne og krever at de blir henlagt umiddelbart.

– Finner henne ikke

Ifølge Financial Times' Russland-sjef Max Seddon var det så sent som i morges uklart hvor Ovasjannikova i det hele tatt befinner seg:

– Advokater finner henne ikke i hverken tv-tårnet eller på politistasjonen, skriver Seddon på Twitter.

Seddon viser til russiske medier som melder at Ovsjannikova risikerer å bli tiltalt etter den ferske lovendringen som kan bety 15 års fengsel for «falsk informasjon» om Russlands krigføring.

Flere medier, også NRK, har tirsdag sitert en uverifisert Twitter-konto i Ovsjannikovas navn om at hun skal være i husarrest og at hun «ikke angrer». Kort tid etter ble meldingene på kontoen slettet.

Powered by Labrador CMS