PFU fikk klage mot NRK på sitt bord onsdag. Her leder Anne Weider Aasen og nestleder Ellen Ophaug (t.h.).
PFU fikk klage mot NRK på sitt bord onsdag. Her leder Anne Weider Aasen og nestleder Ellen Ophaug (t.h.).

NRK felt i PFU etter klage fra Brunstad Christian Church

Mener imøtegåelse burde vært bedre markert, og kommentarfelt bedre håndtert.

Publisert Sist oppdatert

Da Pressens Faglige Utvalg onsdag behandlet klage fra Brunstad Christian Church, i forbindelse med publiseringer rundt en episode av Brennpunkt-dokumentaren «Guds utvalde», endte konklusjonen med brudd på god presseskikk på ett punkt og kritikk på et annet.

NRK har opptrådt kritikkverdig på punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse, og brutt god presseskikk på punkt 4.17 om håndtering av «digital meningsutveksling», sluttet utvalget.

Klagen gjaldt også dokumentaren i seg selv, som klager mener skaper «et svært uriktig bilde av trossamfunnet og menighetene som BCC og veldig mange av medlemmene reagerer sterkt på». BCC mener NRK ignorerte eller misforsto mottatte opplysninger og trakk konklusjoner de ikke fikk anledning til å rette opp.

PFU konsentrerte seg imidlertid mest om hvordan NRK hadde forhåndspresentert Brennpunkt-dokumentaren på sosiale medier og i radio, og kommentarene delingene hadde utløst der det blant annet kom konkrete påstander om svindel.

Utvalget gikk til samlet vurdering, men konkluderte med at tv-dokumentaren tilstrekkelig gjenga klagers imøtegåelse og kommentarer.

«Når det gjelder de påklagede radioinnslagene, konstaterer utvalget derimot at klager ikke har kommet til orde på samme vis», står det i uttalelsen.

Det holdt ikke at imøtegåelsen ble nevnt på enkelte tidspunkter i radiosendingen der dokumentaren ble omtalt flere ganger, mente PFU.

Om sosiale medier-kommentarer uttales det:

«Når utvalget i dette tilfellet konstaterer at det er publisert kommentarer som inneholder ord og beskyldninger PFU også tidligere har slått ned på, kan utvalget ikke se at håndteringen er i tråd med VVP 4.17. Utvalget vil dessuten minne om at når mengden negative kommentarer blir stor, som her, kan det også øke belastningen for den som blir angrepet.»

Les mer om klagen her.

Powered by Labrador CMS