– Søkt å kalle oss mikrofonstativ

– Det går veldig klart fram av intervjuet med Vetle Lid Larssen at dette dreier seg om en bok, en roman, sier kulturredaktør Per Anders Madsen i Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Han mener kritikken fra informasjonssjef Nina Olkvam ved Sunnaas Sykehus ikke rammer avisens intervju med Lid Larssen ved lanseringen av boken «Norske helter».

– Jeg synes det blir søkt å kalle oss mikrofonstativ. Intervjuet er laget med utgangspunkt i en roman, en fiksjon. Det blir selvsagt veldig subjektivt. Det dreier seg om hvordan forfatteren opplever tingene. Sunnaas Sykehus er ikke nevnt i boken, og jeg mener derfor det ikke utløser noen samtidig tilsvarsrett, sier Madsen.

– Dere skriver allerede i ingressen at Lid Larssen har skrevet om sitt opphold på «et umenneskelig sykehus». Deretter omtales psykologen på Sunnaas. Gjelder imøtegåelsesretten heller ikke på dette personplanet?

– Det ville jo vært en ytterligere identifisering av vedkommende, og jeg er ikke sikker på det ville være riktig. Men jeg anser det som selvsagt at dersom sykehuset hadde tatt kontakt med tanke på imøtegåelse i en eller annen form, så ville vi vært åpne for det.

– Aftenposten gjengir Lid Larssens fortelling om hvordan han til sist rømte «som en hund» fra sykehuset. Sunnaas er et åpent sykehus uten vakter – er dere et mikrofonstativ?

– Nei, jeg synes ikke det er noen riktig betegnelse. Det blir feil. Denne ordbruken, «rømte som en hund», denne fargelagte ordbruken, den viser igjen at vi her er inne på forfatterens subjektive opplevelser. Dette er en roman, sier kulturredaktøren i Aftenposten.

NTB vurderte tilsvarsrett

Journalist Veronica Karlsen i NTB vurderte om intervjuet med Lid Larssen ville utløse tilsvarsrett for Sunnaas Sykehus, men kom til at det ikke gjorde det.

– Jeg var inne på tanken, men det gikk så klart fram at dette er fiksjon, at jeg ikke mente det var nødvendig å innhente kommentarer fra andre. Jeg var også veldig nøye på å få fram at Lid Larssen selv sier at boken ikke handler om eller er et angrep på Sunnaas Sykehus, sier Karlsen.

– I intervjuet gjengir du Lid Larssens påstander om at norske sykehus preges av svindel og bedrag. I hvilken grad sjekket du disse påstandene?

– Jeg googlet blant annet påstandene om refusjonssvindel og de stemmer jo.

– Informasjonssjefen på Sunnaas sier journalistene i denne saken har opptrådt som mikrofonstativ for Vetle Lid Larssen. Hva sier du til det?

– Da er man mikrofonstativ for alle forfattere som har latt seg inspirere av virkelige hendelser, og dem er det jo for tiden ganske mange av, sier NTB-journalist Veronica Karlsen.

– Boken er en roman

Forfatteren selv, Vetle Lid Larssen, understreker at boken er en roman.

– Verken sted, handling eller personer i romanen er hentet fra virkeligheten. Under lanseringen av romanen viste media stor interesse for min egen sykehistorie. Og det stemmer at jeg etter en ulykke hadde et par grunnleggende traumatiske opplevelser på Sunnaas som utgjorde utgangspunktet for tilblivelsen av «Norske Helter». Men denne erfaringen var kun et startpunkt. Jeg har derfor vært påpasselig med å understreke at boken er en fri historie som målbærer en systemkritikk. Det er ikke en kritikk av et enkeltstående sykehus, skriver Lid Larssen i et e-postsvar.

Omfattende research

Etter at han ble frisk, gjorde han omfattende research og snakket med pasienter og sykehusansatte over hele landet. Summen av denne researchen utgjør det faktagrunnlaget boken bygger på. Bortsett fra én konkret situasjon hos en av Sunnaas’ mange nevropsykologer, er historien ren fiksjon, opplyser han.

– Det har også vært viktig for meg hele tiden å understreke at mitt eget forhold til helsevesenet og Sunnaas slett ikke er entydig negativt. Jeg har berømmet den fantastiske innsatsen Sunnaas gjør for svært mange pasienter, og understreket at jeg i min tid som pasient der møtte en rekke fremragende ansatte som gjør en strålende jobb, sier Vetle Lid Larssen.

Powered by Labrador CMS