Mangfold én gang i uka

Byavisa-kjeden vil være et alternativ når A-pressen og Edda Media slår seg sammen.

– Mediemangfoldet blir mindre dersom A-pressen og Edda Media får slå seg sammen. Dermed blir også konkurransen mindre. Vi tar ikke mål av oss til å være en konkurrent i full bredde for dagsavisene, men iallfall en gang i uka, sier konsernsjef Bjørn Larsen i Lundquist Media.

Tirsdag kom nyheten om at Fredrikstad og Sarpsborg får hver sin nye gratisavis, under Byavisa-paraplyen. De fem Byavisa-utgavene i Tønsberg, Drammen, Moss, Fredrikstad og Sarpsborg er eid av Lundquist Media.

Satser nært

Larsen er tidligere konserndirektør i A-pressen. Etter noen år som administrerende direktør i Gudbrandsdølen Dagningen er han nå blitt konkurrent til sin gamle arbeidsgiver.

– Vi jobber med å utvikle denne typen lokale gratisaviser på så mange markeder som mulig. Vi tror at papiravisene har en god framtid, og jo nærere aviser desto bedre. Nå begynner vi å få en interessant kjede for annonsørene.

Rik onkel

Det siste tilgjengelige årsregnskapet, for 2010, viser at Lundquist Media fikk et driftsunderskudd på 374.000 kroner. Selskapet hadde en bokført verdi på 7,7 millioner kroner.

Med den siste utvidelsen mottar 145.000 husstander på Østlandet en lokal Byavisa-utgave i postkassa ukentlig. Satsingen koster åpenbart penger. Men Lundquist Media har en rik onkel, Even Carlsen. Den vellykkede forretningsmannen med base i Bodø er eneeier av Grafo AS, som kontrollerer 49 prosent av aksjene i gratisaviskonsernet.

Fotballspillere og barn

Grafo hadde 74,9 millioner kroner på bok ved utgangen av 2010. Selskapet eide blant mye annet andeler i spillerettighetene til to fotballspillere i A-stallen til Bodø Glimt.

Carlsen er involvert i en rekke andre virksomheter. Han eier 25 prosent av Acea AS, som driver stort innen private barnehager. Acea omsatte for 329,7 millioner kroner og fikk et driftsresultat på 36,9 millioner i 2010.

– Klarer oss godt

Ifølge Larsen ser ikke Lundquist Media behov for å få inn nye, pengesterke aktører på eiersiden.

– I øyeblikket føler vi at vi klarer oss godt som vi gjør. Det er positivt med en slik uavhengighet, slik at vi kan være en konkurrent og et alternativ i markedene våre. Vi bruker også mye ressurser på det redaksjonelle innholdet.

Det utkommer gratisaviser under navnet Byavisa også i Larvik/Stavern og i Trondheim. De er imidlerid eid av henholdsvis Østlands-Posten og A-pressen/Adresseavisen.